Neplatná výpoveď? Trvajte na ďalšom zamestnávaní

Zamestnávateľ nemôže skončiť pracovný pomer spätne.Zamestnávateľ nemôže skončiť pracovný pomer spätne. Zdroj: thinkstock.com

Dňa 24. marca 2014 mi prišlo doporučene poštou rozviazanie pracovného pomeru so zamestnávateľom ku dňu 21. marca 2014 z dôvodu porušenia pracvnej disciplíny. Zamestnávateľ ako dôvod uviedol že som ukradol 5 ks bagiet, nakoľko som pracoval v tejto firme 10 rokov ako pekár a okrem toho ma ešte zaviazal zaplatiť za tieto bagety. Myslím si, že dôvod bol vymyslený nakoľko som deň pre uvedenou výpoveďou vytkol zamestnávateľovi že mi nezaplatil všetky mnou opracované hodiny. Zhoršil sa mi zdravotný stav, tak som navštívil lekára a ten ma uznal práceneschopných od 24. marca 2014. Zamestnávateľovi som išiel odovzdať PN-ku a ten len odvrkol, že on s tým nemá nič spoločné a aby som ju zaniesol do Sociálnej poisťovne.

Poradňa: Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancov len vtedy, ak zamestnanec závažným spôsobom porušil pracovnú disciplínu. Zákon nešpecifikuje, aké konanie sa považuje za závažné a aké za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.  Zamestnávateľ musí byť v prípade sporu schopný uvedené konanie preukázať.

Pracovný pomer nemôže skončiť spätne, t.j. predtým, ako bolo oznámenie o jeho skončení doručené zamestnancovi. Písomnosti v pracovnoprávnych vzťahoch, ktoré smerujú ku skončenie pracovného pomeru, ak sa doručujú poštou, posiela zamestnávateľ ako doporučenú zásielku s doručenkou do vlastných rúk.

Neplatnosť skončenia pracovného pomeru môže zamestnanec  uplatniť na súde do dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa mal pracovný pomer skončiť.  Ak zamestnávateľ okamžite skončil pracovný pomer so zamestnancom , ale neboli splnené zákonné predpoklady na takéto skončenie,  zamestnanec sa môže vo vyššie uvedenej dvojmesačnej lehote domáhať určenia neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru. Ak zamestnanec oznámi zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho aj naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa neskončí s výnimkou prípadu, keď súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca aj naďalej zamestnával.

V zmysle judikatúry, ak zamestnanec po doručení okamžitého skončenia pracovného pomeru neoznámi zamestnávateľovi, že na ďalšom zamestnávaní trvá, ale podá žalobu o neplatnosť skončenia pracovného pomeru a o náhradu mzdy, potom je oznámenie voči zamestnávateľovi nahradené dňom doručenia žaloby.

Ak zamestnávateľ neplatne skočil pracovný pomer so zamestnancom, je zamestnávateľ povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy v sume priemerného zárobku zamestnanca odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, a to až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru. Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa jeho povinnosť nahradiť mzdu za čas presahujúci dvanásť mesiacov primerane znížiť, prípadne náhradu mzdy za čas presahujúci dvanásť mesiacov zamestnancovi vôbec nepriznať. Náhrada mzdy môže byť priznaná najviac za čas 36 mesiacov.

Ak zamestnávateľ okamžite skončil pracovný pomer neplatne a zamestnanec netrvá na tom, aby ho zamestnávateľ ďalej zamestnával, platí, ak sa so zamestnávateľom nedohodne písomne inak, že sa jeho pracovný pomer skončil dohodou dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť a zamestnanec má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dokument Zamestnávateľ Výpoveď Neplatná PN PN-ka Práceneschopný Neplatnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy