Koľko stravných lístkov dostanem za 12 hodinovú zmenu?

Zamestnávateľ je povinný  prispievať na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla prípadne z ceny stravovacej poukážky. Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla prípadne z ceny stravovacej poukážky. Zdroj: photl.com

Za 8 hodinovú zmenu dostávam 3 eurový lístok. Moja pracovná zmena je ale 12 hodinová a za to dostávam lístok v hodnote 4,15 euro. Keď som sa spýtala prečo tak málo, keď za 7,5 hodiny dostanem 3 eurá, bolo mi povedané, že sú ešte v rezerve. Ak meškám do práce 10 minút z 12-hodinovej zmeny, tak za daný deň dostanem3-eurový lístok. Aká by mala byť skutočná hodnota lístku pri 12-hodinovej zmene a po koľkých hodinách má človek nárok na 3-eurový lístok a na zväčšený lístok?

 

Poradňa: Podľa ustanovenia § 152 Zákonníka práce, zamestnávateľ musí zabezpečovať stravovanie  zamestnancom, ktorí v rámci pracovnej zmeny vykonávajú prácu viac ako štyri hodiny. Zamestnávateľ môže splniť túto povinnosť  (jedno teplé hlavné jedlo vrátane vhodného nápoja) vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo sprostredkovane cez stravovacie poukážky. 

Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

Z uvedeného vyplýva povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť stravovanie, a to aj formou stravovacej poukážky, pre každého zamestnanca, ktorého pracovná zmena trvala viac ako 4 hodiny. Ak pracovná zmena zamestnanca trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže, ale nemusí, zabezpečiť  ďalšie teplé jedlo. V prípade takejto dlhej pracovnej zmeny zákon nestanovuje zamestnávateľovi povinnosť  poskytnúť zamestnancovi ďalší stravný  lístok a je na rozhodnutí zamestnávateľa, zvyčajne vo forme interného predpisu, aby stanovil, či bude zamestnancom na dlhších zmenách poskytovať stravné lístky vo vyššej hodnote a ak áno, v akej a za akých podmienok.

Minimálna výška stravného lístka musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (4,00 Eur x 75 % = 3,00 Eur). Minimálna hodnota stravovacej poukážky je 3,-Eur. Zamestnávateľ je povinný  prispievať na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla prípadne z ceny stravovacej poukážky. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok  zo sociálneho fondu.podľa osobitného predpisu.  Ak zamestnanci dostávajú stravovacie poukážky v hodnote 3 eurá, zamestnávateľ prispieva na stravovanie sumou 1,65 eura.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Na Jedlo Lístok Stravovanie Obed Lístky Príspevok Stravné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy