Pozor na faux pas pri práci! Etiketa sa musí dodržiavať

Pri stolovaní s obchodným partnerom platia predpísané pravidlá.Pri stolovaní s obchodným partnerom platia predpísané pravidlá. Zdroj: photl.com

Viete, ako sa správať počas pracovného obeda alebo večere? Ako správne sedieť a kto všetko platí? Biznis etiketa ide ruka v ruke so spoločenskou etiketou, avšak nájdu sa tu aj menšie odlišnosti.

S etiketou prichádzame do styku odmalička. S vyšším vekom sa každý učí pravidlám, s ktorými prichádza do styku počas súkromného či pracovného života. Dobré správanie a vystupovanie na verejnosti patrí ku kľúčovej kvalifikácií každého profesionála. Zopakujte si aj vy, ako sa správať počas pracovného obeda alebo večere s obchodným partnerom.

  1. Zvážte výber reštaurácie
    Pred výberom reštaurácie sa opýtajte obchodného partnera, aký typ reštaurácie uprednostňuje. Len tak sa uistite, aké sú stravovacie návyky vášho partnera.
     
  2. Dámy,neprekrižujte si nohy
    Ak si počas pracovného stretnutia prekrížia muži alebo ženy nohy pri sedení, nepôsobí to profesionálne. Zároveň takéto sedenie je zdraviu škodlivé. Prekrížené nohy spomaľujú krvný obeh a zároveň zvyšujú tlak v žilách.
     
  3. Páni, neodsúvajte dámam stoličku pri rokovaní
    Je v poriadku, ak muž podrží otvorené dvere pre svojho hosťa. Odlišná situácia nastáva, ak si s obchodnými partnermi sadáte za stôl. Pri obchodných rokovaniach muži neodsúvajú stoličku ženám. Rodové pravidlo v tomto prípade neplatí. Každý si odsunie stoličku na mieste, kde sedí.
     
  4. Predstavte sa celým menom
    Vo svete biznisu je správne, ak sa predstavíte celým menom, nie iba krstným menom. Ak je vaše meno príliš komplikované a druhá strana by ho mohla skomoliť, spolu s predstavením podajte klientovi svoju vizitku.
     
  5. Postavte sa pri predstavení
    Ak sa zoznamujete s novým obchodným partnerom, postavte sa pri predstavení. Ak zostanete sedieť na svojom miesto, dávate tým najavo váš nezáujem.
     
  6. Nasledujte biznis partnera
    Ak si klient alebo biznis partner objedná predjedlo alebo dezert, mali by ste ho nasledovať. V žiadnom prípade by ste ho nemali nechať konzumovať samého.
     
  7. Pozor na umiestnenie tanierov a pohárov
    Počas obchodného stretnutia v reštaurácii dbajte na to, aby ste mali správne umiestnené nádoby a poháre na stole. Na ľavú stranu od hlavného taniera sa pokladajú misky zo šalátom alebo pečivom a na pravej strane sú umiestnené nápoje.
     
  8. Jedenie s rukami
    Pri pracovnej večeri nepoužívajte na lámanie pečiva nôž. Pečivo si odtrhnite na dve polovice a kus po kuse ho môžete konzumovať.
     
  9. Nechajte obsluhu, aby si robila svoju prácu
    Dojedený obed alebo večeru počas obchodného stretnutia nechajte na svojom mieste, prázdne taniere neodkladajte. Nechajte, aby si obsluha spravila svoju prácu.
     
  10. Neďakujte stonásobne
    Slovo „ďakujem“ stačí povedať raz alebo dva krát počas konverzácie. Pri viacnásobnom používaní tohto slovíčka budete vyznievať, akoby ste boli bezmocní a urgentne potrebujete pomoc. 
     
  11. Nikdy nepožiadajte o zabalenie jedla
    Ak nedojete obed alebo večeru v reštaurácii s vašou rodinou a dáte si ju zabaliť, je to v poriadku. Ak by ste si však požiadali personál o zbalenie nedojedeného jedlo počas pracovného stretnutia, nie je to profesionálne. 
     
  12. Kto pozýva, ten platí
    Nezávisí od pohlavia, ale od toho, kto pozýval na pracovný obed alebo pracovnú večeru. Kto pozýva, ten platí, takéto je pravidlo. Ak je pre ženu nepríjemné, že bude platiť priamo pri stole, môže čašníka požiadať o zaplatenie pri bare. Nie je slušné, aby sa dvaja obchodní partneri doťahovali o platbu pri stole.
     
  13. Pripravte si zdvorilostný odchod
    Ak ste klienta alebo obchodného partnera pozvali na obed, je slušné, ak ukončíte stretnutie s doleuvedenými slovami a ospravedlníte seba, že máte ďalší program.

    „Ďakujem za stretnutie.“
    „Bolo potešením sa s vami porozprávať."
    „Vidíme sa na budúci týždeň pri ďalšom stretnutí.“

     
Viac o téme: Reštaurácia Stolovanie Biznis Stravovanie Strava Etiketa Podnikanie Konzumácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy