Chcete byť produktívny? Pozor na to, čo v práci zjete

Si to, čo ješ alebo povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si. Určite poznáte tento výrok. Možno, že ste však netušili, že koľko jedla zjete závisí od toho, s kým ho jete. Ak žena v práci zvykne chodiť na obedy s mužmi, zje oveľa menšiu porciu.

Existuje veľa múdrostí o tom, ako by ste sa mali stravovať počas celého dňa, čo je zdravé a čo nie. My vám nejdeme kázať o tom, ako by ste mali jesť, ale ukázať vám na podloženom výskume, ako funguje prijímanie potravy cez krvný obeh až do vyslania signálu do vášho mozgu.

Vedci hovoria, že každých sedem rokov sa vaše telo úplne regeneruje. Čo znamená, že každá jedna bunka vo vašom tele bude obnovená a akoby vymenená za novú. Na túto zmenu však nemusíme čakať sedem rokov. Posun k zmene nastáva už od toho momentu, kedy vložíte do úst nové sústo potravy.

„Vyvážená výživa môže zvýšiť úroveň vašej produktivity až o 20 percent,“ uvádza Svetová zdravotnícka organizácia.

Ako jedlo ovplyvňuje mozog
Jedna z najviac fascinujúcich vecí v stravovaní je, ako jednotlivé zložky potravy, ktoré prechádzajú do krvného obehu, postupne ovplyvňujú činnosť mozgu. Môžeme to prirovnať napríklad k palivu, ktoré potrebuje auto na jazdu. Väčšina z vecí, ktoré prijmeme sa rozloží na glukózu. Glukóza je akoby naše palivo, ktoré udržuje náš mozog „v pozore“. Preto aj počas  našej práce potrebujeme k produktivite určitú hladinu glukózy v krvi. Niektoré potraviny uvoľňujú glukózu rýchlejšie a iné pomalšie.

Mozog najlepšie funguje, ak má v krvnom obehu 25 g glukózy, zistil výskumník Leigh Gibson. Danú hladinu glukózy dosiahnete, ak zjete napríklad jednu malú šišku (donat) alebo malú misku ovsených vločiek. Takýmto spôsobom v krátkej dobe dosiahnete optimálnu mozgovú aktivitu. Tento jeden pokrm udrží vašu optimálnu pozornosť asi na 20 minút. Potom vaša hladina glukózy začne veľmi rýchlo klesať, čo môže spôsobiť menšie rozptýlenie. Je to akoby ste pustili nohu z pedálu na plyn vo vašom vozidle.

Poďme si porovnať energetickú hodnotu šišky a ovsených vločiek. Pri vločkách sa cukor rozkladá oveľa pomalšie, čo znamená, že budete mať stabilnejšiu hladinu glukózy v krvi a tým aj lepšie sústredenie a vyššiu úroveň pozornosti. Ďalším dôležitým faktorom je aj hladina leptínu. Leptín vám do mozgu vysiela signál, či ste najedení alebo nie. V tomto prípade však vyhrávajú ovsené vločky, ktoré oveľa neskôr vyšlú signál do mozgu o blížiacom sa hlade.

„Potraviny s nízkym počtom glykemického indexu vstrebávajú glukózu do krvného obehu postupne. Takýmto postupným uvoľňovaním pomáhate minimalizovať výkyvy hladiny cukru v krvi.“

Nízky glykemický index má napríklad sója (18) a najvyšší má biela ryža (88). Glykemický index je bezrozmerné číslo, ktoré vyjadruje postavenie potravín na stupnici od 0 do 100 podľa vstrebávania.

Je dôležité kedy jete, kde a s kým jete
Kedy jeme, kde a s kým má rovnako silný vplyv na našu stravovaciu aktivitu a tým aj našu kreativitu.

Vedci uskutočnili v škole výskum. Deťom nakázali, aby doma neraňajkovali. Polovici deťom dali v škole raňajky a druhá polovica zostala bez raňajok. V prvej polovici dopoludnia, deti, ktoré dostali raňajky, sa dozvedeli viac informácií a boli menej nahnevané, ako tie, ktoré nedostali raňajky. Neskôr dopoludnia dostali všetci žiaci zdravú porciu desiaty a rozdiely v správaní medzi nimi zmizli „mávnutím čarovného prútika“.

Jedna z najlepšie osvedčených praktík na udržanie si rovnakej produktivity počas dňa, je jedenie v malých dávkach. Takéto dávky vás zasýtia počas celého dňa a neprivedú vás k pocitu extrémneho hladu.

Pozor na to aj, s kým sa stravujete. Ak konzumujete jedlo s ľuďmi, ktorí majú nadváhu, zjete viac. Ak ženy jedia s mužmi, zistilo sa, že zjedia menšiu porciu.

3 najdôležitejšie aspekty jedenia
Základné znalosti o tom, ako jedlo ovplyvňuje náš denný výkon, máme. Ale ako najlepšie uplatniť tieto informácie?

Pravdou je, že ľudia jedia radi všetko, čo majú po ruke. Keďže v práci strávite najdôležitejšiu a zároveň najproduktívnejšiu časť dňa, nezabudnite si spraviť menšie zásoby jedla, ktoré majú nízky glykemický index. Nejedzte veľké porcie, ktoré okamžite znížia vašu produktivitu, ale jedzte v menším dávkach. Denne by ste tak mali zjesť tri porcie jedál, medzi ktorými si doprajte špecifické potraviny, zdravé občerstvenie, ktoré zapoja váš mozog do aktivity. Takýmto spôsobom nemusíte priveľmi meniť vaše stravovacie návyky, ale zabezpečíte vášmu mozgu pravidelný príjem „pohonných látok“.

Aké potraviny vám dodajú energiu?
Prinášame vám malý zoznam potravín, ktoré poháňajú aktivitu mozgu. Odporúča ich Medzinárodná zdravotnícka organizácia.

  • tmavá čokoláda
  • orechy
  • ľanové semená
  • ryby

Potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť mozgu:

  • čučoriedky
  • surová mrkva
  • celozrnné obilniny
  • avokádo

Posledná informácia vám určite vyrazí dych. Čo dnes zjete určite neovplyvní iba vašu dnešnú produktivitu, ale aj produktivitu vašich detí a vašich vnúčat. Vedci tvrdia, že existujú dôkazy o tom že čo zjete ovplyvní mozgovú aktivitu vašich vnukov a ich genetický základ.

Zdielať článok na Facebooku
25.01.2013  |  Foto: Photl.com, Zdroj: lifehacker.com; ami
Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Citáty o práci a kariére

Bill Gates

Úspech je zlý učiteľ. Kvôli nemu si múdri ľudia myslia, že nemôžu prehrať.

Bill Gates