Prestávka na obed. Čo keď ju nevyužívate?

Zamestnanec má právo, nie však povinnosť využiť polhodinovú prestávku na jedlo a odpočinok.Zamestnanec má právo, nie však povinnosť využiť polhodinovú prestávku na jedlo a odpočinok. Zdroj: photl.com

V zákonníku je uvedené, že zamestnávateľ má poskytnúť zamestnancovi polhodinovú prestávku na obed. Keď túto polhodinu nevyužívam a nepretržite pracujem, musí mi byť tento čas stiahnutý z môjho pracovného času?

Poradňa: Zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako šesť hodín, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť polhodinovú  prestávku na jedlo a odpočinok.  Zamestnanec  má právo, nie však povinnosť, využiť túto prestávku, ale nemôže si v dôsledku nevyužitia svojho práva nárokovať voči zamestnávateľovi úpravu pracovnej doby.   

Prestávka sa zamestnancom poskytuje v priebehu pracovnej zmeny, a to prerušením práce, t.j. nemožno ju poskytnúť na začiatku a na konci pracovnej zmeny. Prestávka na jedlo a odpočinok sa nezarátava do pracovného času.  Vzhľadom na to, že zákon neumožňuje posunúť prestávku na koniec alebo na začiatok pracovnej zmeny, zamestnanec, ktorého pracovný čas je 8 hodín denne, musí v práci stráviť 8 a pol hodiny, a to práce z dôvodu prestávky na odpočinok a jedenie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Na Prestávka Obed Práce Zákonník Polhodina
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy