Prestávka v práci je efektívnejšia ako práca do neskorých hodín

Dajte ľuďom prestávku a vydolujete z nich omnoho viac.Dajte ľuďom prestávku a vydolujete z nich omnoho viac. Zdroj: photl.com

Obranným mechanizmom ľudí je, ak sa cítia v práci ohrození, okamžite podľahnú negatívnym emóciám. Zraniteľnejším sa dokonca stávajú aj vďaka pocitu vyčerpania v práci. Aký existuje na to protijed?

V posledných dvoch rokoch som od vysoko postavených manažérov v práci neustále počúval túto vetu: „Nie je možné fungovať takýmto spôsobom donekonečna.“ Ich rozhovor sa týkal každodenných pracovných požiadaviek, ktorými bolo bombardovaní. Deň zúčtovania nakoniec prišiel. V priebehu uplynulého mesiaca mi viac než polovica manažérov povedala, že čelia veľkým problém ako je únava, vyčerpanie, či dokonca až vyhorenie. Hovorí o svojej skúsenosti Tony Schwartz, expert a CEO Energy Project.

Každý človek potrebuje na svoj výkon energiu, tak ako potrebuje automobil pohonné látky, čo by mu umožnilo prinášať k svojej práci nové nápady a entuziazmus. Ani tí najtalentovanejší a najmotivovanejší zamestnanci nemôžu bežať „naprázdno“.

Najnovší prieskum odhalil, že až 80 percent zo 400 manažérov sa väčšinu času v ich práci cítia nepríjemne a sú preťažení.

Únava, ktorá ťaží väčšinu ľudí, môže byť niekedy zle identifikovaná a nie každý jej pripisuje pracovné prostredie. Hlavným ukazovateľom vyhorenia v práci je negatívny postoj. Ten je však často ľahko prehliadnuteľný. Vedeli ste o tom, že negatívne emócie sú deštruktívne až toxické nielen pre vás, ale aj pre ostatných? Väčšina ľudí trápi samých seba – sú netrpezliví, frustrovaní, nahnevaní, pociťujú úzkosť alebo strach bez toho, aby rozpoznali odkiaľ prichádzajú ich negatívne emócie.

Test: Skúste sa na chvíľu zamyslieť, ako sa v práci cítite, keď sa od vás vyžaduje maximálny výkon. Aké slová vám prichádzajú na myseľ?

Správne slová by mali byť tieto: šťastný, optimistický, plný elánu, sebaistý či produktívny. Takéto pozitívne slová vám pomôžu, aby ste zo seba vyprodukovali maximum. Obranným mechanizmom väčšiny ľudí je, ak sa cítia v práci ohrození, okamžite podľahnú negatívnym emóciám. Zraniteľnejší sa dokonca stávajú aj vďaka pocitu vyčerpania.

Ak pocítite stav ohrozenia, telo si okamžite vytvorí biochemický pochod. Adrenalín, noradrenalín alebo kortizol sú hormóny, ktoré kolujú v našom krvnom obehu. Tieto typy hormónov sú následnou odozvou našich fyziologických reakcií a ich cieľom je pomôcť nám čo najskôr, ako je to možné. Pre telo preto predstavujú veľké hrozby, ak sa niečo alebo niekto ohrozuje. Tieto hrozby sa ešte viac zväčšujú, ak ste unavení.

Negatívne emócie sú veľmi nákazlivé. Hnev plodí ešte väčší hnev a to isté platí aj o strachu. Ešte horšie však je, že negatívne emócie spália naše zostávajúce zásoby energie. Je to cyklus, ktorí sa sám živý. Aký teda použiť protijed?

Bežná situácia v spoločnostiach je taká, že manažéri pracujú viac hodín, ako sa od nich v práci vyžaduje a to isté vyžadujú aj od svojich zamestnancov. Ako z výskumu vyplýva, výsledkom však bola klesajúca návratnosť každej navyše investovanej hodiny, čím sa samozrejme znížila kvalita práce. Manažéri sa snažia „vydolovať“ zo zamestnancov maximum, až pokiaľ niečo „nepraskne“.

V skutočnosti však nie je dôležitý počet hodín, ktoré odpracujeme, ale hodnota ktorú vyprodukujeme a teda vytvoríme. Je to skôr kvalita energie, ktorú vložíme do pracovných hodín. Na jej pravidelné obnovenie by nám efektivitu priniesla práca na menej hodín, ale vo vyššej kvalite. Ak sme menej unavení, menej nás obklopujú negatívne emócie a teda je viac pravdepodobné, že budeme produktívnejší.

Jednoduchá rada na záver znie: Dajte ľuďom prestávku a vydolujete z nich omnoho viac.

Viac o téme: V Prestávka Manažér Manažéri Produktivita Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy