Podľa prieskumu Kariéra.sk si tri štvrtiny ľudí na Slovensku myslí, že domáce práce by si mali partneri rozdeliť

Druhá májová nedeľa sa každý rok spája s výnimočným dňom, ktorým je Deň matiek. Myšlienka pravidelných a medzinárodných osláv matiek vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek. Deň matiek sa oslavuje po celom svete, no v niektorých krajinách pripadá na iné dátumy. Portál Kariéra prináša aktuálne informácie o nerovnováhe pri vykonávaní neplatenej práce. 40 % žien by si dnes vedelo predstaviť fungovať spôsobom, že by sa starali o chod domácnosti.

Ženy vykonávajú viac neplatenej práce ako muži: Čím sú staršie, tým je rozdiel výraznejší

Matky sú tie najdôležitejšie osoby v našich životoch a mnohí ľudia prehliadajú množstvo práce, ktoré musia každý deň vykonávať. Viacero činností dokonca robia úplne zadarmo. Nie je žiadnym tajomstvom, že ženy vykonávajú viac neplatenej práce ako muži, a to nielen v domácnosti, ale celkovo vo svojom živote. Napríklad priemerný rozdiel medzi platmi mužov a žien (gender pay gap) v Európskej únii je na úrovni 13 %. Pri súčasnom tempe pokroku môže trvať približne 132 rokov, kým sa dosiahne úplná rovnosť.

40 % žien by si dnes vedelo predstaviť fungovať spôsobom, že by sa starali o chod domácnosti

Tejto téme sa venoval aj portál Kariéra.sk, ktorý zrealizoval prieskum medzi Slovákmi. Na otázku, či žena patrí do domácnosti, len 14 % respondentov povedalo áno. Približne 10 % opýtaných uviedlo nie a tri štvrtiny ľudí si myslí, že domáce práce by si mali partneri rozdeliť na polovicu.

Z prieskumu portálu Kariéra.sk tiež vyplýva, že 40 % žien by chcelo fungovať ako žena v domácnosti, kedy partner pracuje a ona sa stará o chod domácnosti. Rovnakú otázku dostali aj muži, pričom viac ako štvrtina opýtaných priznala, že by chceli fungovať ako muž v domácnosti. Ide o vcelku prekvapivé číslo. Do prieskumu Kariéra.sk sa zapojilo 5 300 ľudí.

Ženy vykonávajú viac neplatenej práce bez ohľadu na vzdelanie či zamestnanie

Nová analýza priniesla prekvapujúce výsledky. Ženy vykonávajú viac neplatenej práce bez ohľadu na to, v akom zamestnaní pracujú alebo akú školu vyštudovali. Neplatená práca zahŕňa starostlivosť o deti, domácnosť, o chorého rodiča alebo rodinného príslušníka. Túto štúdiu vykonala organizácia Oxfam a Inštitút pre výskum ženskej politiky (IWPR). Veľmi podobná situácia je aj v Európe a na celom svete. Podľa výsledkov ženy s plným pracovným úväzkom vykonávajú denne 4,9 hodiny neplatenej práce, zatiaľ čo muži len 3,8 hodiny. Pri ženách s iným vzdelaním nebol veľký rozdiel v tomto počte hodín.

Táto nerovnováha môže podľa štúdie obmedziť schopnosť žien napredovať v kariére. Pomáha tiež vysvetliť, prečo ženy zarábajú v priemere 87 centov na každé euro, ktoré zarobia muži. Keďže mnohé ženy zarábajú menej ako ich partneri, často sa rozhodnú pracovať menej mimo domu, aby sa mohli venovať starostlivosti o rodinu a domácnosť.

Pri práci na čiastočný úväzok je tento rozdiel ešte väčší

Ženy podľa výskumu vykonávajú 6,8 hodiny neplatenej práce denne, zatiaľ čo muži iba 2,8 hodiny. Je to s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že ženy s čiastočným úväzkom si takúto formu zamestnania vyberajú zväčša kvôli rodinným povinnostiam. 

U starších žien sú rodové rozdiely v odmeňovaní najvýraznejšie 

Podľa analýzy oficiálnych údajov Kongresu odborových zväzov (TUC) sa rozdiel v platoch dramaticky zväčšuje po narodení detí. Ženy pracujú zadarmo v priemere 54 dní, čiže skoro dva mesiace. Čo sa týka platov, ide takmer o 15 % rozdiel v odmeňovaní žien a mužov.

Z analýzy údajov Národného štatistického úradu vo Veľkej Británii zase vyplýva, že rodové rozdiely v odmeňovaní sú najvýraznejšie u starších žien. U žien vo veku od 50 do 59 rokov bol rozdiel v odmeňovaní 20,8 %, čo predstavuje 76 dní práce ročne zadarmo. U žien nad 60 rokov bol rozdiel v odmeňovaní vo výške 18,4 %. Najnižšie rozdiely boli evidované v prípade mladších vekových skupín. U ľudí vo veku 18 až 21 rokov je to 0,6 % (2 dni) a u ľudí vo veku 22 až 29 rokov ide o rozdiel 3,9 % (14 dní).

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy