Ohovárajú vás v práci? Určite!

TrenkwalderTrenkwalder

Ohováranie je bežnou súčasťou spoločenských vzťahov v našich zemepisných šírkach. Ohovára sa v kolektíve, medzi priateľmi, nepriateľmi ba dokonca ohováranie je bežné aj medzi ľuďmi, ktorých ani nepoznáme. Ohováranie sa stalo negatívnou súčasťou medziľudských vzťahov a pracoviská sa stali vhodnými miestami s dostatkom objektov na ohovárania.

Jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že jednak ohováranie je súčasťou mobbingu, ale je aj veľmi nebezpečné pre spoločnosť samotnú. Narušené pracovné vzťahy, osobná nevraživosť, pochybnosti a nevypovedateľne veľa domnienok pritom priamo vedú k zníženiu výkonnosti celej firmy. Najčastejšou pohnútkou pre ohováranie je závisť. A závisť môže napadnúť aj tých najinteligentnejších na pracovisku.

 

Ohováram, ohováraš, ohovárame!

Problém ohovárania je komplikovaný. Pri ohováraní sa buď stávame objektom alebo subjektom ohovárania, prípadne oboje naraz. Na rozdiel od vyspelých ekonomík, v ktorých je osobná sloboda jednotlivca chápaná úplne inak, u nás neustále pretrváva potreba sledovať svojich kolegov. Hodnotíme pritom ich prácu, gestá, nálady osobný život, osobný štýl obliekania či vystupovania. Ako zamestnanci nie sme ochotní akceptovať skutočnosť, že niekto môže byť lepší , či úspešnejší v práci len na základe osobnostných predpokladov. Radšej hľadáme konšpiračnú teóriu, že za úspechom nášho kolegu stojí sprisahanie, rodinkárstvo či jeho náklonnosť k vedeniu. V zahraničí pritom ambiciózni a šikovní ľudia patria k pozitívnym príkladom pre ostatných kolegov. Slovenská realita však takéhoto pracovníka odsúva do neformálnych diskusií jeho vlastných spolupracovníkov.

 

Si nový? Zvykaj si, že si stredobodom silnej kritiky.

Najhoršiu pozíciu majú noví pracovníci. Väčšina starých „harcovníkov“ bude hľadať dôvody a senzácie o histórii, či súkromnom živote nového kolegu. Terčom ohovárania pritom, môže byť aj prílišná dôverčivosť. Stačí, aby ste sa kolegom zverili so svojím úspechom, či úspechom vášho dieťaťa a môžete sa pripraviť na to, že budete označený ako chválenkár. Prílišná dôverčivosť, resp. informovanie kolegov aj o veciach z vášho súkromia, im dáva dobrú zámienku aby o vás za vaším chrbtom hovorili.

 

Ohováraniu sa nedá vyhnúť, dá sa však eliminovať jeho rozsah.

Mikrovojny na pracovisku spojené s ohováraním, vytváranie skupiniek priaznivcov a nepriateľov či stretnutia s chronickými ohováračmi sa nedajú celkom vyhrať. Nemôžete trvať na organizačných zmenách vo firme každé tri mesiace. Najefektívnejším nástrojom ako potierať ohováranie na pracovisku je poznať svojich kolegov, a to:

1. Poznať štruktúru ohováračov a poslucháčov.

2. Ohováračom sa určite vyhnite pri informovaní o veciach z vášho súkromia a práce.

3. S ohováračmi sa bavte len na profesionálnej úrovni, bez emócií, s dôrazom na pracovný pomer.

4. Ak sa dozviete klebetu, ktorá komentuje váš osobný alebo pracovný život a poznáte pôvodcu klebety, priamo, ale decentne, ho konfrontujte. Určite mu to nebude príjemné. Spomeňte aj, že ste v kontakte s prijímateľmi jeho klebiet, ktorí s vami udržiavajú bežné neformálne rozhovory a takisto o ňom viete zopár informácií, ktoré by vedeli potešiť zopár zvedavých uší. Samozrejme – neurobíte to. Ku klebetníkovi aj naďalej, po tejto konkrétnej situácii, pristupujte priateľsky, komunikatívne, s úsmevom. Svojim správaním mu dajte jasne najavo, že jeho klebety v žiadnom prípade neovplyvňujú váš život. Pri rozhovoroch s inými kolegami sa o ňom zásadne vyjadrujte pekne, preukazujte mu profesijný rešpekt. Ak bude klebetník vo svojich aktivitách pokračovať, zhodí sa sám a nikto ho nebude brať vážne.

5. Vždy jednajte s nadhľadom, úsmevom a ľahkosťou. Ak je predmetná klebeta pre vás veľmi citlivá, prípadne vás zasiahla hlbšie, nechajte si čas, aby ste danú situáciu spracovali a získali nadhľad, následne zvoľte postup spomínaný vyššie.

 

Mgr. Klára Javorská, Trenkwalder, a. s. 

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

Viac o téme: Pracovisko Trenkwalder Kolektiv Ohovaranie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy