Ako si získať pozornosť šéfa?

trenkwaldertrenkwalder

V našej kariérnej poradni Trenkwalder sa venujeme témam, ktoré vám majú pomôcť vo vašej kariére, naštartovať pozitívne vzťahy a tým aj skvalitniť váš pracovný život. V predchádzajúcich častiach sme sa zamerali na to, aby sme vám pochopiť, prečo sa vás šéf správa tak ako sa správa. V dnešnej časti sa však pokúsime dať vám odpoveď na otázku „ako si získať pozornosť šéfa“. V prípade ak tieto rady zaberať nebudú, prečítajte si aj časti o charakteroch vašich nadriadených.

Aby vás šéf mohol mať rád, musíte prísť do práce!

Znie to neuveriteľne, ale jedna z najľahších a zároveň aj najdôležitejších ciest, ako si získať náklonnosť šéfa, je prísť do práce. Ako chcete ovplyvniť pozitívny vývoj vašich vzťahov z domu? Ak ste pravidelným využívateľom inštitútov ako je dovolenka, PN-ka, OČR, návšteva lekára či neplatené voľno a so svojím šéfom sa nemáte ani kedy stretnúť, nečakajte, že budete obľúbeným zamestnancom. Šéf má rád pracovníkov, ktorých stretáva a vidí ich pracovať. Ak preto nepracujete doma so súhlasom vášho nadriadeného prostredníctvom teleworku alebo práce z domu označovanej ako homework, snažte sa byť v práci čo najčastejšie. Aj vy budete môcť lepšie spoznávať silné a slabé stránky nadriadeného a lepšie tak využívať jeho nálady na dosiahnutie vlastného profitu. Ešte dôležitejšie ako fyzická prítomnosť v práci je vaša prítomnosť a rýchla reakcia pri v problémovej situácii – ak bude mať váš šéf niekoľko tykýchto pozitívnych skúseností s vami, budete preňho zamestnancom, ktorý mu dáva signál o svojej spoľahlivosti. Tým si zvyšujete pravdepodobnosť, že sa na vás obráti aj nabudúce a vaše pozitívne hodnotenie bude stúpať.

 

Lojalita, zodpovednosť, samostatnosť a spoľahlivosť sú vlastnosti, ktoré ocení každý šéf.

Byť samostatný v práci, hľadať riešenia na vzniknuté problémy a šéfovi klásť otázky len v najnevyhnutnejších prípadoch je vhodnou cestou ako na seba upútať pozitívnu pozornosť. Váš nadriadený oceňuje pracovníkov, ktorí dokážu prinášať vlastné riešenia a tieto riešenia aj implementovať do práce. Pri vašej práci nezabúdajte na to, že váš šéf má na starosti viac úloh ako vy a väčšinou nemá v danej oblasti taký dobrý prehľad ako vy. Ak by chcel zaujať odborné stanovisko, potreboval by viac času, aby sa s daným problémom oboznámil a ten čas mu chýba. Preto ak máte nejaký problém, pokúste prísť za šéfom až vtedy, keď si naozaj neviete sami pomôcť. V lepšom prípade za ním príďte s riešeniami vzniknutého problému a poraďte sa len o tom, ktorý návrh sa mu zdá ako priechodnejší. Najlepším spôsobom, ako šéfa upozorniť na to, že sa na vás môže spoľahnúť a presvedčiť ho o svojej zodpovednosti a samostatnosti však je, upozorniť na problém až vtedy, keď ste ho vyriešili. Ak zvolíte túto cestu, máte to u šéfa vyhraté. A aj v rámci kolektívu budete považovaný za prirodzeného lídra a nie za niekoho, kto si vynucuje šéfovu pozornosť.

 

Plňte dohodnuté veci aj bez toho, aby ste potrebovali baby sitterku.

Váš šéf nie je vaša opatrovateľka, aby na vás dával pozor počas celého dňa. Preto v čase, kedy máte pracovať, pracujte. Ak vás šéf požiada o dodanie materiálov na konkrétny termín, pravdepodobne ich na tento termín potrebuje. Nič nedokáže vášho šéfa odradiť viac ako skutočnosť, keď nedostane požadované veci a on je následne vystavený riziku zlyhania pred obchodnými partnermi, nadriadenými alebo i pred vlastnými zamestnancami. Toto býva začiatok konca dobrých vzťahov. Ak nechcete prísť o ťažko vybudovaný priateľský vzťah so šéfom, radšej mu dodávajte dohodnuté materiály, reporty, výsledky prác alebo analýzy o deň skôr ako o deň neskôr. Preberajte iniciatívu do vlastných rúk, ale pritom nezabudnite, kto je šéf. Vedenie chce byť samostatné a nezávislé, ale zároveň chce mať prehľad.

 

Prerobte si ho na svoj obraz.

Nie tak doslovne, ale pomôžte mu, aby spoznal aj on vás. Vy máte dostatok času na to, aby ste spoznávali jeho, ale šéf nikdy nebude mať dostatok času aby poznal všetkých svojich podriadených aj ľudsky. Tým, že ho pozvete na malú oslavu narodenín, menín alebo nejakej inej významnej udalosti spolu s kolegami nič nepokazíte. V najhoršom prípade vás odmietne. Signál, ktorý však k nemu vyšlete je, že ho akceptujete ako nadriadeného, ale zároveň je pevnou súčasťou vášho pracovného kolektívu.

 

Dobré vzťahy s nadriadeným majú mnoho prínosov pre každého zamestnanca. Okrem pokojnejšej a priateľskejšej atmosféry na pracovisku majú veľký vplyv aj na vašu pracovnú výkonnosť. Toto sa môže prejaviť vo vašej spokojnosti na pracovisku i v osobnom živote. Minimálne budete mať o ďalší dôvod viac, prečo chodť do práce s úsmevom a nie so zvrašteným obočím alebo kŕčami v žalúdku.. Dobrý vzťah so šéfom však často prináša aj ekonomickú rovinu. Keď rastie váš šéf,  väčšinou si so sebou berie aj tých, ktorým dôveruje.

Urobte maximum pre to, aby ste mali pozitívny vzťah so šéfom. Pozitívny však nemusí byť automaticky priateľský. Určite oceníte aj profesionálny a korektný prístup bez náznakov výraznejších problémov.

 

Mgr. Klára Javorská, Trenkwalder, a. s. 

Špecialista pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy