8 klamstiev, ktoré vám povedia recruiteri. Neverte im!

Za niektorými odpoveďami personalistov a manažérov sa skrýva skutočná pravda.Za niektorými odpoveďami personalistov a manažérov sa skrýva skutočná pravda. Zdroj: Profimedia

Váš životopis si uchovávam a ozveme sa vám, keď budeme otvárať nové pracovné pozície. Dáme vám vedieť, ako sme sa rozhodli. Aj vy ste dostali takéto odpovede od zodpovedných osôb po pracovnom pohovore? Viete, čo stojí za týmito odpoveďami?

Aj vám sa už stalo, že ste odchádzali z pracovného pohovoru s dobrým pocitom, že ste zanechali dobrý dojem, odpovedali ste na všetky otázky s dávkou inteligencie, dokonca aj na tie, na ktoré ste nemuseli odpovedať? A potom ste dostali rovnakú odpoveď nielen na jednom pohovore, ale na viacerých?

Cieľom personalistov alebo manažérov určite nie je zavádzať, ale za niektorými odpoveďami schovávajú skutočnú pravdu. Ak ich budete počuť z úst kompetentných osôb, neberte ich doslovne.

8 fráz, ktoré sú často mätúce:

  1. Váš životopis si uchováme, aby sme vás mohli v budúcnosti kontaktovať
    Táto fráza sa často používa v prípade, ak zostane uchádzač odmietnutí a vďaka tejto vete dostane aspoň malú nádej, že sa mu recruiter v blízkej dobe ozve. Aby si však mohol personalista uchovať životopis kandidáta, musí od neho získať súhlas na spracovanie osobných údajov podľa zák. č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Viac pravdepodobné je, že sa mu ozve personalista, ako manažér, ktorý do svojho tímu hľadá ľudí. Ak bude manažér v budúcnosti potrebovať prijať nového zamestnanca, uskutoční nový výberový proces.
     
  2. Dáme vám vedieť o voľných pracovných pozíciách v našej spoločnosti
    Ak ste pre spoločnosť zaujímavý kandidát, ktorého vlastnosti a zručnosti zodpovedajú očakávaniam firmy, máte veľkú šancu, že sa vám z väčšej medzinárodnej spoločnosti ozvú. Veľakrát však prichádza k situáciám, že manažéri používajú túto vetu ako klišé na konci pohovoru. Pre kandidáta to však znamená, že by sa nemali spoliehať na to, že sa táto veta stane skutočnosťou. Pri výberovom procese na novú pracovnú pozíciu je potrebné, aby ste si opäť zaslali životopis alebo motivačný list.
     
  3. Ozveme sa vám do dvoch týždňov
    Viete, čo v preklade znamená táto veta? Ozveme sa vám, ak budeme chcieť s vami nadviazať spoluprácu, ale inak už o nás nebudete počuť. Aj keď je často vytýčený koniec výberového procesu, často sa stáva, že sa čas jeho ukončenia posúva.
     
  4. V každom prípade vám dáme vedieť, ako sme sa rozhodli
    Pravdou je, že recruiteri neodpovedajú na emaily kandidátov s ich životopismi. Avšak po pracovnom pohovore sľubujú, že sa určite ozvú a dajú vedieť informáciu o prijatí alebo neprijatí. Väčšina slušných spoločností si stojí za svojim slovom, ale nájdu sa aj také, ktoré svoje slovo nedodržia.
     
  5. Zaujali ste nás, ale na výber máme z množstva kvalifikovaných kandidátov
    Je to možno pravda, ale táto veta sa používa aj keď to nie je pravda. Spoločnosti zvyknú  zasielať hromadné emaily všetkým uchádzačom, ktorí sa zúčastnili výberového procesu a neuspeli. Nechcú však, aby svoju prehru brali osobne a tak „vinu“ zvalia na kvalifikovaných odborníkov.
     
  6. V našom podniku máme vynikajúcu firemnú kultúru
    Ľudia sa často a radi chvália dobrými vecami. Medzi tie pozitívne patrí napríklad aj informácia, ak pracujú v spoločnosti, v ktorej napríklad okrem práce zažijú aj viacero zábavných chvíľ. Zamestnávatelia radi hovoria o firemnej kultúre. Veď prečo by sa nepochválili, že poskytujú zamestnancom stravovanie zadarmo alebo možnosť zahrať si počas pracovného času stolný futbal? Ale, ako sa pracuje v takejto spoločnosti? Majú zamestnanci flexibilný pracovný čas? Majú možnosť kariérneho rastu a vzdelávať sa? Prečo ľudia odchádzajú zo spoločnosti? Aká je vnútorná politika. Najlepšie je preto spraviť si svoj vlastný prieskum, aká je firemná kultúra v spoločnosti.
     
  7. Poskytujeme benefity, ktoré vám nikto iný neposkytne
    Aj to môže byť pravda. Niektoré firmy poskytujú 5 dní voľna navyše alebo 3 dni voľna na doliečenie pri chorobe. Všetko je dané na papieri, ale pokiaľ nepracujete v spoločnosti, neviete, aká je prax.
     
  8. Rozhodli sme sa pre kandidáta s väčšími skúsenosťami
    Táto odpoveď je štandardnou odpoveďou uchádzačovi, ktorý skončil v hodnotení za vybraným uchádzačom. Môže to byť pravda, ale aj nemusí. V skutočnosti ste možno na rovnakej kvalifikačnej úrovni s vybraným uchádzačom, ale svojimi ľudskými vlastnosťami ste sa nepáčili alebo nezapadli do tímu.
Viac o téme: Odpovede Pohovor Vyjadrenie Manažér Klamstvo Odpoveď Manažéri Personalista Personalisti HR Polopravda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Profimedia, Zdroj: Businessinsider

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy