10 vecí, ktoré by ste určite nemali dať do životopisu

Vyvarujte sa chybám v životopise.Vyvarujte sa chybám v životopise. Zdroj: Jan Zemiar

Iba 5 až 7 sekúnd trvá recruiterovi vyhodnotiť váš životopis, ktorý je vašou vstupnou bránou. Ak chcete zanechať dobrý prvý dojem, mali by ste sa vyvarovať viacerým chybám v životopise. Existujú veci, ktoré dokážu personalistov najviac odradiť a vy prichádzate o šancu získať pracovné miesto.

Čo by ste v žiadnom prípade nemali dávať do svojho životopisu? Vašou povinnosťou nie je pripojiť k životopisu fotografiu. Odborníci taktiež neodporúčajú uvádzať nepodstatné pracovné skúsenosti, teda také, ktoré nesúvisia s pozíciou, o ktorú sa uchádzate a v životopise ich máte uvedené iba na vyplnenie miesta. Ďalšie zlaté pravidlo hovorí: V životopise neklamte! Vždy uvádzajte iba pravdivé údaje.

Kariérny portál Career Savvy, ktorý vypracoval štúdiu, vám poradí, ako zanechať dobrý dojem, ak do životopisu nebudete uvádzať nepodstatné informácie.

  1. Nebuďte príliš osobní
    Aby ste sa vyhli diskriminácii, v životopise nemusíte uvádzať dátum narodenia, pohlavie, sexuálnu orientáciu, náboženstvo a politickú orientáciu. Pripojená nemusí byť ani fotografia. Podľa štúdie až 88 percent životopisov s pripojenou fotografiou skončilo „v koši“.
     
  2. Vyhýbajte sa gramatickým chybám
    Až 50 percent životopisov, ktoré dostávajú personalisti, obsahujú gramatické chyby. Problematickú skupinu tvoria mladí ľudia vo veku 21 až 25 rokov. Štúdia dokonca zistila, že ľudia, ktorí majú skončenú strednú školu robia dvojnásobne viac chýb, ako ľudia s ukončenou vysokou školou. Odborníci odporúčajú pred poslaním životopisu si ho vytlačiť a skontrolovať chyby. Takýmto spôsobom uvidíte chyby, ktoré sa vám „skryli“ na monitore počítača. Ak si chcete byť 100 percentne istí, poproste o kontrolu člena vašej rodiny alebo kamaráta.
     
  3. Nepridávajte nepodstatné pracovné skúsenosti
    Pri prvom pohľade na váš životopis by si mal personalista „spárovať“ vaše skúsenosti a znalosti s požadovanými na konkrétnu pracovnú pozíciu. Preto v životopise vynechajte informácie, ktoré nesúvisia s danou pracovnou pozíciou. Pomôže vám, ak si pozorne prečítate požadované znalosti a skúsenosti z pracovného inzerátu. Sú to akoby kľúčové slová, ktoré by sa mali  nachádzať aj vo vašom CV-čku.
     
  4. Pochváľte sa netradičnou záľubou, ale pozor na emailovú adresu
    Záľuby slúžia pre budúceho zamestnávateľa iba ako doplňujúci údaj o tom, čo vykonávate vo voľnom čase. Táto informácia slúži na overenie toho, či práca, ktorú budete vykonávať patrí medzi vaše obľúbené aktivity.

    Emailová adresa by mala pozostávať z vášho mena a priezvisko alebo jeho kombinácie. V žiadnom prípade by ste oficiálny životopis nemali posielať z emailovej adresy ako napríklad batman alebo barbie. Štúdia preukázala, že až 76 percent životopisov bolo neprijatých vzhľadom na uvedenie neprofesionálnej emailovej adresy.
     
  5. Nebuďte negatívni
    Je dôležité, aby ste v životopise používali pozitívne slovíčka. Snažte sa eliminovať negatívne slová, ako napríklad: strašný, zlý, pokles, nenávisť, chyba, problém. Až 92 percent personalistov by odmietlo uchádzačov o prácu, ktorí používajú negatívne slovíčka (aj na sociálnych sieťach).
     
  6. Referencie si nechajte v zálohe
    Iba 5 až 7 sekúnd trvá recruiterovi vyhodnotiť váš životopis. Avšak na to, aby ho zaujal, nepotrebuje v ňom vidieť odkazy na predchádzajúcich zamestnávateľov. Referencie pripojte až na jeho vyžiadanie.
     
  7. Uvádzajte iba pravdivé informácie
    Uchádzači o pracovné miesto by si v prvom rade mali byť istí pracovnou pozíciou o ktorú sa uchádzajú, či je pre nich dané miesto to pravé. Ak nie je, zbytočné je zavádzať a uvádzať nepravdivé informácie. Skoro 10 percent opýtaných kandidátov uviedlo, že vo svojom životopise niekoľkokrát napísali nepravdivé informácie a štyri percentá sa dopustili „prehrešku“ raz v živote.
     
  8. Neuvádzajte príliš veľa informácií
    Čím viac informácií, tým väčšia šanca na získanie práce. V tomto prípade nie je dôležitá  kvantita, ale kvalita. Potom sa možno pýtate, koľko strán by mal obsahovať váš životopis? Ak ste absolventom školy, váš životopis by mal byť napísaný na jednu A4 dokumentu. Človek s pracovnými skúsenosťami posiela životopis na dve normostrany. Ak posielate životopis, ktorý obsahuje tri strany textu, budúci zamestnávateľ ho radšej nečíta. Rozsah životopisu o vás poskytuje informáciu, že viete odlíšiť podstatné veci od nepodstatných a že sa zameriavate iba na podstatné detaily.
     
  9. Buďte kreatívni
    V životopise by ste mali zvýrazňovať podstatné informácie. Podčiarkovník používajte čo najmenej. Nezabudnite na jednotné používanie písma a zvýrazňovanie jednotlivých odsekov tučným písmom (osobné údaje, pracovné skúsenosti, zručnosti, záľuby). Nezabudnite však na to, že životopis má pôsobiť čisto a upravene, preto v ňom farebne nezvýrazňujte žiaden text a nepoužívajte žiadne emotikony.
     
  10. Vyhýbajte sa slangovým výrazom
    Až 71 percent zamestnávateľov uviedlo, že v životopisoch kandidátov sa nachádzajú slangové výrazy, ktoré používajú viac muži ako ženy. V žiadnom prípade sa ich však neodporúča uvádzať.
Viac o téme: Písanie Upozornenie Životopis Chyby CV Životopisu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy