Na pohovore sa nepýtajte na plat či nadčasy

Na pohovore sa nepýtajte na plat či nadčasy.Na pohovore sa nepýtajte na plat či nadčasy. Zdroj: photl.com

Dávajte si pozor, aby ste nepohoreli na pracovnom pohovore. Nepýtajte sa, koľko budete zarábať, dokedy budete musieť byť v práci a ani to, či firma prepláca nadčasy.

Súčasťou úspešného pohovoru sú nielen otázky personalistu, ale aj otázky uchádzača – smerom k firme, kde chce pracovať. Kandidáti sa však často nevhodne pýtajú.

 

„A to ich môže na pohovore potopiť. Preto je nesmierne dôležité pripraviť si vhodné otázky vopred,“ tvrdí Jakub Žabka, konzultant výskumno-štatistickej spoločnosti TREXIMA Bratislava.

Podľa neho by ste sa určite mali vyhnúť takým typom otázok, ktoré evokujú primárny záujem o výplatu.

„Nepýtajte sa, koľko budete zarábať, dokedy budete musieť byť v práci, či firma prepláca nadčasy,“ radí Žabka.

Ako dopĺňa, keď sa budete príliš zameriavať na to, ako môžete firemný systém využiť vo svoj prospech, nebudete pôsobiť ako skutočne nadšený uchádzač o danú prácu. Naopak, budete vyzerať ako niekto, kto sa sústredí viac na odmenu za prácu ako na jej kvalitu.

„Zamestnávatelia zásadne nenajímajú ľudí, ktorí sa nezaujímajú o kvalitu svojej práce a ich požiadavky na odbornú spôsobilosť. Ak to nie je váš prípad a v skutočnosti vám záleží na tom, ako robíte svoju prácu, možno len nešťastne dávate navonok intuitívny záujem o zabezpečenie svojich potrieb a ste v pokušení sa pýtať tieto otázky. V každom prípade, nerobte to,“ dopĺňa odborník.

Dôležité tiež je, aby ste nepôsobili nepripravene. Nepýtajte sa, čo firma vlastne robí, ako dlho funguje a koľko má zamestnancov. To všetko je dobré vedieť vopred, pred pohovorom.

„Spravte si rešerš o danej firme a nepýtajte sa otázky, ktoré môžu byť zodpovedané pomocou Googlu alebo LinkedIn. Nezabúdajte, že máte príliš veľkú konkurenciu na to, aby ste si mohli dovoliť pôsobiť dojmom niekoho, kto sa o danú spoločnosť a pozíciu dostatočne nezaujíma. Naopak, tým, že budete pripravený, naznačíte, že by ste mohli byť pre firmu vhodným kandidátom,“ hovorí Žabka.

Nie je tiež dobré pýtať sa „podozrievavé“ otázky. Napríklad či firma kontroluje e-maily, alebo „čo sa stalo osobe na tejto pozícii predo mnou“.

Podľa Žabku totiž „spoločnosti nemajú záujem o niekoho, koho trápia tieto veci. V prvom prípade budete pôsobiť ako človek, ktorý trávi počas pracovného dňa hodiny na Facebooku, namiesto toho aby efektívne využíval svoj čas. Pri druhej otázke si o vás personalista vytvorí názor, že sa zaujímate viac o druhých ako o seba“.

Na druhej strane, existujú dôležité otázky, ktoré sú ale nevhodné počas úvodného pracovného pohovoru. Na neskôr si odložte otázky o povýšení a firemných benefitoch.

„Treba však pamätať na to, že najhoršou reakciou na otázku: Máte na mňa nejaké otázky? je odpoveď: Nie, myslím, že sme už prebrali všetko. Nevyužitím možnosti položiť zamestnávateľovi otázku prejavíte svoj nezáujem o pracovnú pozíciu a premárnite príležitosť preukázať svoju zvedavú myseľ a potenciálnu úlohu v rámci spoločnosti. Nezabúdajte, že prejavený úprimný záujem môže často rozhodnúť,“ uzatvára konzultant TREXIMY Bratislava.

Viac o téme: Rozhovor Interview Pracovný Komunikácia Pohovor Otázky Trexima
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Trexima

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy