Vlastnosti, ktoré vyhľadávajú zamestnávatelia na uchádzačoch

Zodpovednosť, flexibilita, komunikácia. To sú tri základné vlastnosti, ktoré zamestnávatelia vyhľadávajú na kandidátoch.Zodpovednosť, flexibilita, komunikácia. To sú tri základné vlastnosti, ktoré zamestnávatelia vyhľadávajú na kandidátoch. Zdroj: photl.com

Zmysel pre zodpovednosť, schopnosť riešiť problémy, adaptabilita, flexibilita a komunikačné schopnosti sú kompetencie, na ktoré zamestnávatelia pri prijímaní uchádzačov o zamestnanie prihliadajú najviac.

Ukázal to prieskum projektu VOLWEM (Dobrovoľníctvo – cesta k zamestnaniu), ktorý realizovala Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že personalistom u uchádzačov o zamestnanie najviac chýba zodpovednosť, schopnosť aktívne počúvať a riešiť problémy, ale aj schopnosť sebariadenia, uvedomovanie si vlastných silných a slabých stránok či emócií.

"Napriek tomu sú pri výbere budúcich zamestnancov pre zamestnávateľov okrem sociálnych a komunikačných kompetencií najdôležitejšie vedomosti a zručnosti preukázané pri pracovnom pohovore a formálne vzdelanie," priblížila realizátorka výskumu Alžbeta Brozmanová Gregorová z UMB.

Dobrovoľnícke aktivity nie sú zamestnávateľmi vnímané ako faktor dôležitý pri výbere nových zamestnancov. V hodnotení dosiahli len 4 %. Pozitívne vnímajú dobrovoľnícku skúsenosť najmä tie spoločnosti, ktoré svojich zamestnancov zapájajú do firemných dobrovoľníckych aktivít. Až 79 % respondentov sa zriedka alebo takmer nikdy nestretáva s prezentáciou dobrovoľníckych skúseností v životopisoch alebo na pracovných pohovoroch.

"V zahraničí, ale aj u nás existuje mnoho pozitívnych príkladov ľudí, ktorí vďaka zapojeniu sa do dobrovoľníctva získali mnohé kompetencie a vedomosti. V projekte VOLWEM preto spolu s partnermi z Veľkej Británie a Českej republiky pracujeme s dobrovoľníkmi, úradmi práce, zamestnávateľmi a dobrovoľníckymi organizáciami na Slovensku na tom, aby každý z nich objavil, pomenoval a bral do úvahy aj zručnosti získané dobrovoľníckou činnosťou," vysvetlila prezidentka Platformy Alžbeta Mračková.

Viac o téme: Zamestnávateľ Uchádzač Vlastnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy