Tipy, ako prezentovať „vlastnú značku“ na pohovore

Na pracovnom pohovore klaďte otázky aj vy.Na pracovnom pohovore klaďte otázky aj vy. Zdroj: photl.com

Chystáte sa na pracovný pohovor? Dôležité je, ako sa dokážete odprezentovať, ako dokážete vyzdvihnúť vaše pracovné skúsenosti, ako aj odborné znalosti. Žiaden chybný krok si nemôžete dovoliť. Pripustite si iba výhru.

Prinášame vám tipy, ako dosiahnete výhru:

Buďte vždy pripravení

Pred uskutočnením pracovného pohovoru si získajte čo najviac informácií o spoločnosti. Čo poskytuje? Čím sa zaoberá? Kto sú jej klienti? Pripravte sa potom na možné otázky, ktoré sme pre vás pripravili v predchádzajúcich článkoch.

50 najčastejších otázok na pohovore. Pripravte sa na ne!

10 + 1 najčastejšie kladených otázok na pohovore

Ako odpovedať na otázku: Aké sú vaše slabé stránky?

Nezabudnite na dôležitú vec, že pracovný pohovor je obojstranný rozhovor. Nárok na pýtanie sa otázok nemá iba personalista alebo manažér, ale aj vy. Preto si už doma pripravte otázky, ktoré by ste sa chcete opýtať na pohovore. Otázky, ktoré budete klásť druhej strane taktiež prezradia veľa o vašej „osobnej značke“.

Na pohovor príďte vybavení

Ak vlastníte svoju vizitku, nezabudnite si ju zobrať so sebou na pracovný pohovor. Taktiež si so sebou prineste váš životopis, motivačný list, poprípade portfólio vašim prác. Ak sa dokážete odprezentovať na internete, nezabudnite personalistovi uviesť, že všetky vaše práce si môže pozrieť na vašej webstránke alebo vo vašom profile na LinkedIn (ide napríklad o ukážky kódov programátorov, ukážky prác kreatívnych dizajnérov, atď.).

Ukážte pozitívnu reč tela

Pri príchode na pracovný pohovor sa predstavte pevných stiskom ruky a počas pohovoru seďte vystretý. Týmto spôsobom vás druhá strana bude brať vážne a zároveň ukážete rešpekt voči osobe, s ktorou uskutočníte pracovný pohovor. Majte na pamäti, že na vašej stoličke "sedí" veľmi veľa ľudí, ktorí majú záujem o danú pozíciu. Na prvom dojme naozaj záleží, zhodujú sa personalisti. Pohovor začína už od dverí, kedy vstupujete do kancelárie, kde sa koná pracovný pohovor.  Oblečenie a reč tela hovorí za vás ešte predtým, ako sa pustíte do rozhovoru.

Spôsob reči prezradí o vás veľa na pohovore

5 spôsobom ako nezabiť prvý dojem

Ako sa upraviť na pracovný pohovor?

Nebojte sa klásť otázky

Veľa uchádzačov o zamestnanie sa domnieva, že oni sú jediní vypočúvaní, avšak toto je mylná predstava. Pracovný pohovor je aj o kladení otázok. Ak sa chcete mať v budúcom zamestnaní čo najlepšie, potrebujete sa pýtať, aby ste zistili odpovede na všetky otázky, ktoré vás zaujímajú. Ak sa pýtate, dávate tým personalistovi najavo, že máte záujem o ponúkanú pozíciu.

10 otázok, ktoré by ste sa mali opýtať personalistu na pohovore.

Rozprávajte príbehy

Neopakujte na pohovore fakty, ktoré sú jasné z vášho životopisu. Použite silu osobných príbehov, vďaka ktorým odkryjete informácie o vašich schopnostiach, pracovných skúsenostiach, ako aj o vašej osobe. Určite ste pracovali na projekte, či už sám alebo v spolupráci s vašimi spolupracovníkmi. Z čoho pozostávala vaša pracovná zaangažovanosť? Aký bol cieľ firmy pri tomto projekte? Podarilo sa vám tento cieľ naplniť?

Ukážte vašu jedinečnú osobnosť

Ak máte záujmy, alebo koníčky, ktoré uskutočňujete popri vašej práci, nehanbite sa o nich rozprávať. Berte všetky vaše ďalšie schopnosti ako pridanú hodnotu, ktorou môžete budúceho zamestnávateľa očariť.

Diskutujte o vašich schopnostiach a talente

Nehanbite sa rozprávať ani o vašich jedinečných schopnostiach a talente, ktoré vás oddeľujú od ostatných kandidátov. Ak ste expertom v nejakej oblasti, spomeňte to v rozhovore pri rôznych príležitostiach. Možno ste si spravili certifikát alebo získali oprávnenie na výkon odborných činností. Pochváľte sa o tom.

Vyniknite aj po pohovore

Tento zvyk je viac zaužívaný v zahraničných spoločnostiach ale prečo by ste sa nemohli odlíšiť? V deň konania pracovného pohovoru napíšte ďakovný email personalistovi alebo manažérovi a zostaňte s ním kontakte napríklad cez pracovnú sociálnu sieť LinkedIn.

Viac o téme: Interview Pracovný Pohovor Príprava Prezentácia Sebaprezentácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy