Ak chcete dobrú prácu, jeden talent nestačí

Ak chcete dobrú prácu, jeden talent nestačí.Ak chcete dobrú prácu, jeden talent nestačí. Zdroj: photl.com

V dnešnej dobe je v kurze človek, ktorý ovláda nielen jedno remeslo, ale človek multifunkčný. Jednoducho povedané, čím viac zručností človek ovláda, tým má vyššiu pravdepodobnosť, že o jeho osobu bude väčší záujem.

Jedným z príkladov v dnešnej dobe je napríklad práca webdizajnéra, ktorá zahŕňa niekdajšie dve profesie,  grafika a programátora. Dnes sa od tejto profesie očakáva hotový fullservis. Dôležité je, aby človek sledoval najnovšie dizajnové trendy, vedel programovať v HTML jazyku a ovládal CSS štýly. Vhodné by bolo aj, keby vedel dobre komunikovať s klientom a mohol chodiť na stretnutia s obchodným zástupcom spoločnosti.

V dnešnej dobe môžeme dokonca hovoriť o spájaní sa viacerých pracovných pozícii do jedného. Práca jedného človeka tak môže byť rozdelená medzi viacerých kolegov.  Ak ste boli jedným z tých, ktorým pridali prácu, určite vás táto správa nepotešila. Avšak dnes sa už možno na túto zmenu pozeráte z iného uhla pohľadu. Získali ste nové pracovné skúsenosti. Skúste ich preto využiť vo svoj prospech a do životopisu si uveďte ďalšiu náplň práce. Možno tak zaujmete vášho nového zamestnávateľa.

Pestujte všetky talenty, ktoré máte

Ľudia, ktorí sa počas svojho života zamerali na dosiahnutie iba jedného cieľa, sa často domnievajú, že majú talent iba na jednu vec. Viacerí však majú svoje koníčky alebo záujmy,  na ktoré netreba zabúdať. Aj keď nie je možné sa v nich zdokonaliť a dopracovať až k profesionálnej dráhe popri zamestnaní, ich využívanie a vedomie, že ich máte vám môže priniesť aj trochu „slnka“ do stereotypnej činnosti v práci.

Ak žiadate o prácu, ktorá zo začiatku vyzerá štandardne, váš „talent“ a vaše ďalšie schopnosti vám môžu priniesť výhodu oproti ostatným uchádzačom.

Uveďte si vaše záľuby a koníčky aj do životopisu

Veľa ľudí robí chybu, že si niektoré pasáže v životopise alebo v motivačnom liste doslova skopíruje z voľne stiahnuteľných prepísaných šablón. Zabúdajú, že práve uvedením svojich záľub môžu nadchnúť budúceho zamestnávateľa.

Napíšte si na papier poradie koníčkov, od najčastejšie vykonávaných až po najmenej vykonávané. Priraďte týmto koníčkom číslo obľúbenosti od 1 do 10 bodov, pričom desať bodov znamená najvyššiu hodnotu. V tomto poradí ich potom uveďte do svojho životopisu. Niekedy vám môžu tieto zručnosti pomôcť získať prácu, aj keď v danej oblasti nemáte priame skúsenosti.

Ak nevidíte veľkú budúcnosť vo vašej práci, pustite sa do aktívnej činnosti jednej z vašich záľub.

Multifunkčný zamestnanec je in

Ľudia, ktorí dokážu spoločnosti ponúknuť okrem jedného talentu aj ďalšie zručnosti a teda pridanú hodnotu, sú viac žiadaní.

Ak máte napríklad skúsenosti s predajom produktov alebo služieb, firme by ste mohli pomôcť napríklad aj ďalšou činnosťou -  propagáciu. Ak k tomu ešte pridáte možnosť spravovať fanúšikovskú stránku na sociálnej sieti, máte o dva body navyše. Aj takýmto spôsobom prekročíte hodnotu tradičného zamestnanca.

Ak ste svojim multitalentom zaujal budúceho zamestnávateľa, nezabudnite na určenie hraníc pri pracovných aktivitách Vaša práca môže vyzerať, že zvládnete pracovné aktivity aj za dve osoby. Preto sa o presných úlohách porozprávajte so zamestnávateľom, aby vás vaša práca nepriviedla do pracovného stresu a až samotného vyhoreniu.

Pri pracovných pohovoroch nezabúdajte na to, že ak firme môžete ponúknuť viac, zvyšujete si svoje šance uspieť. Potom je už len dôležité vedieť správne ukočírovať svoju rolu.

Viac o téme: Talent Človek Životopis Talenty Multifunkčný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy