Milióny pracovníkov budú musieť zmeniť povolanie: Je medzi nimi aj to vaše?

Podľa štúdie poradenskej firmy McKinsey, ktorá pokrývala osem veľkých ekonomík – Čínu, USA, Indiu, Veľkú Britániu, Francúzsko, Španielsko, Nemecko a Japonsko – bude musieť do roku 2030 zmeniť profesiu celkovo 100 miliónov pracovníkov.

Zvýši sa dopyt po pracovníkoch s vyššou kvalifikáciou, ako sú zdravotníci, povolania v oblasti STEM a podobne, zatiaľ čo dopyt po pracovníkoch so strednou a nízkou kvalifikáciou, ako sú pracovníci vo výrobe či reštauráciách, bude klesať, píše Telegram.

Zníži sa aj dopyt po jednoduchších kancelárskych povolaniach. A vyhľadávaní by mohli byť najmä tí, ktorí pracujú v zamestnaniach súvisiacich so zelenou ekonomikou, veternými elektrárňami, solárnymi panelmi a podobne, vzhľadom na to, že najvyspelejšie krajiny plánujú v tejto oblasti veľké investície.

Väčšina vyspelých ekonomík čelí starnutiu populácie, preto nie je ťažké predpovedať, že dopyt po zdravotníkoch, opatrovateľoch, domácich asistentoch a všetkých ostatných profesiách súvisiacich s pomocou starším ľuďom bude v budúcnosti naďalej rásť.

Na druhej strane je evidentné, že predajne sa čoraz viac automatizujú, ani na Slovensku už nie je žiadne terno vidieť samoobslužnú pokladňu a vo svete sú plne automatizované predajne, bez personálu. Z toho všetkého je zrejmé, že potreba pracovníkov v predajni bude klesať, píše Telegram.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy