Spôsob reči prezradí o vás veľa na pohovore

Používanie zámena Používanie zámena "ja" počas pohovoru prezradí o uchádzačovi veľmi veľa. Zdroj: photl.com

Váš rečový prejav dokáže prezradiť o vás zaujímavé fakty. Či ste človek zameraný sám do seba alebo pôsobíte ako tímový hráč.

Myslite na to, že pracovný pohovor je miesto, kde máte možnosť urobiť správny dojem na konzultanta. Starostlivo vyberajte slová, ktorými sa budete prezentovať počas prejavu a snažte sa eliminovať používanie prvej osoby jednotného čísla „ja“ alebo ďalšieho zámena „oni“ . Pohovor je komunikácia medzi recruiterom a potencionálnym uchádzačom o prácu a práve váš prejav napovie o vašich povahových vlastnostiach.

Môže sa zdať, že zámeno  "ja" je ľahko prehliadnuteľné počas pracovného pohovoru. Pritom však hovorí tak veľa o jeho majiteľovi. Autor knihy Tajomný svet zámen (The Secret Life of Pronouns) James W. Pennebaker zistil, že jazyk, ktorý používame prezrádza dôležité fakty o nás. Na základe odporúčaní v tejto knihe sa vyvarujte používaniu niektorých slov počas pracovného pohovoru.

  1. Zahoďte „ja“
    V rozhovore, kde často používate zámeno „ja“ namiesto „vy“ odhaľuje vaše sebavedomie, pričom konzultant počas pracovného pohovoru vyzýva k rovnováhe obidvoch zúčastnených strán. Preto je dôležité zahrnúť anketára do rozhovoru, napríklad aj takouto obyčajnou frázou: „Som rád/a, že sa pýtate.“ Spomeňte si napríklad na emailové správy, v ktorých sa veľmi často vyskytovalo zámeno „ja“ hneď na začiatku vety. Viacnásobným opakovaním vám zámeno „ja“ určite rezonovalo v ušiach.

  2. Buďte tímový hráč
    Ak počas pracovného pohovoru rozprávate o výsledkoch a úspechoch projektu z predchádzajúceho alebo aktuálneho zamestnania, opäť vynechajte osobné zámeno „ja“ a začnite rozprávať ako o tíme používaním zámena „my“. Jeho používanie navodí psychologicky dojem, že ste boli jedným z členov tímu. V prípade použitia zámen ako „oni“ alebo „ich“, sa odčleňujete od tímu a dávate najavo, že ste neparticipovali na dosiahnutých úspechoch projektu.

  3. Typ profesie s rovnakými znakmi
    Autor knihy Pennebaker zistil, že ľudia pracujúci v rovnakom odbore majú často spoločné jazykové črty. Inžinieri majú napríklad tendenciu často používať neurčité zámená a konkrétne podstatné mená v porovnaní s ostatnými uchádzačmi, ktorí často používajú pozitívne emočné slová ako dobrý, šťastný, smutný. Používanie týchto slov poukazuje na väčší dôraz uchádzača na pracovné úlohy a na emocionálne založenom princípe k práci. Recruiteri sa preto pri výbere vhodného uchádzača o zamestnanie môžu nechať „ovplyvniť“ používanými jazykových prostriedkov.

Viac o téme: Interview Pracovný Pohovor Reč Reči Spôsob
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: wetfeet.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy