5 spôsobov ako nezabiť prvý dojem

Desatina sekundy je veľmi rozhodujúca a druhej osobe stačí na posúdenie osoby pri prvom kontakte.Desatina sekundy je veľmi rozhodujúca a druhej osobe stačí na posúdenie osoby pri prvom kontakte. Zdroj: photl.com

Väčšina ľudí si o vás urobí dojem hneď na prvom stretnutí a ich názor len veľmi ťažko zmeníte. Urobiť prvý dojem je preto nesmierne dôležité, pretože máte iba jednu šancu.

Neuverili by ste, že desatina sekundy je veľmi rozhodujúca a druhej osobe stačí na posúdenie vašej osoby pri prvom kontakte. Ukázal to nedávny prieskum univerzitného psychológa Alexa Todorova a jeho spoluautorky Janine Willisovej. Skúmanými subjektmi boli ľudia, ktorí kandidovali vo voľbách. Pri nich sa skúmal mikrosekundový video záznam, ktorý odhalil až 70-percentnú úspešnosť.

Akým spôsobom môžete zaistiť, aby ste ľuďom ukázali svoju najlepšiu stránku? Určite nechcete, aby ste ľuďom ukázali falošný dojem, pretože ľudia, by veľmi rýchlo dokázali vypozorovať falošný okamih. Pre každého je prirodzené, ak stretne niekoho prvýkrát, že chce zanechať dobrý dojem. Tu je niekoľko spôsobov, ako urobiť dobrý dojem.

  1. Nastavte si váš zámer
    Najdôležitejšia vec pre spravenie dobrého dojmu je nastaviť si zámer. Je to obzvlášť dôležité pred akoukoľvek akciou, kde môžete stretnúť veľa ľudí – na konferenciách, na rôznych udalostiach alebo iba na večierku kamarátov a známych. Dôležité je, aby ste pred udalosťou porozmýšľali, akých ľudí chcete stretnúť a aký kontakt s nimi nadviazať. Sústreďte sa preto na váš zámer a venujte mu dostatočnú energiu.

  2. Premýšľajte o doplnkoch
    Oblečenie, make-up, šperky, hodinky a topánky sú všetko doplnky, ktoré berú ľudia do úvahy pri prvom kontakte s vami. Preto odporúčame, aby ste si na dôležité stretnutie obliekli vaše obľúbené oblečenie a doplnky. Predtým sa však spýtajte na názor vašich priateľov, ktorým dôverujete a opýtajte sa ich, čo si myslia o danom outfite. Hlavne veľa mužov si neuvedomuje, že prvý dojem urobí veľmi veľa na prvom stretnutí. O ženách prezradí okrem oblečenia a make-upu taktiež kabelka, náušnice alebo šperky. Celkovým zovňajškom tela vysielate signál o vašej osobe.

  3. Uvedomujte si neverbálnu komunikáciu
    Reč tela je dôležitou súčasťou smerujúcou k správnemu prvého dojmu. Pozor na držanie tela a gestikuláciu. Ak sa chcete vyvarovať chýb, natočte si krátke video a preskúmajte reč tela priamo z videa. Zamerajte sa na chôdzu, pohyby rúk pri chôdzi, ako aj počas rozhovoru.

  4. Vyhnite sa zlým dňom
    Ak trpíte momentálnou depresiou alebo úzkosťou, radšej sa vyhnite spoločenským udalostiam a dôležitým stretnutiam. Ak máte iba zlý deň, radšej zostaňte doma. V opačnom prípade máte veľkú možnosť, že svojim negatívnym pôsobením nakazíte aj ďalších ľudí v okolí. Môže sa stať, že si nemôžete dovoliť ísť na danú spoločenskú udalosť. V takomto prípade pomáha, ak si pred odchodom z domu pozriete vtipné videá napríklad z YouTube. Dostanú vás tak do väčšej pohody a sociálnej naladenosti.

  5. Buďte zvedavý a prejavujte záujem
    Ak budete mať skutočný záujem spoznať ľudí a budete aj s nimi s týmto zámerom komunikovať, vyvoláte v nich dobrý prvý dojem. Ak sa stretávate s ľuďmi prvýkrát, pristupujte k nim s ozajstným záujmom. Váš rozhovor sa tak stane nákazlivým aj pre druhých a vytvoríte si tak trvalejšie spojenie.
     
Viac o téme: Rozhovor Stretnutie Interview Pohovor Prvý Dojem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy