10 najhorších komunikačných chýb vo vašej kariére

Nevhodné komunikačné spôsoby častokrát znižujú šance na úspech alebo povýšenie v práci.Nevhodné komunikačné spôsoby častokrát znižujú šance na úspech alebo povýšenie v práci. Zdroj: photl.com

Pri komunikácii v práci môžu vaši kolegovia odhaliť vaše nedostatky. Každý človek má však nejaké, ale ak ašpirujete na manažéra alebo šéfa, mali by ste si dvojnásobne dávať pozor na štýl vášho rozprávania.

Spoločnosť Computer telephony integration (CTI) a ženský magazín Marie Claire uskutočnili celoročný prieskum na vzorke 4-tisíc vzdelaných odborníkov a 268 vedúcich pracovníkov. Záver z prieskumu priniesol informáciu o tom, že každý vedúci pracovník by mal disponovať zodpovedajúcou výkonnosťou k danej práci, rešpektom okolia, odbornými a komunikačnými vedomosťami. A práve nevhodné komunikačné spôsoby častokrát znižujú šance na úspech alebo povýšenie v práci.

Štúdia odhalila, aké najhoršie komunikačné chyby robia zamestnanci, čím okamžite zmarili nádej na povýšenie alebo kariérny rast.

10 najhorších komunikačných chýb:

  1. Nábožensky alebo rasovo zaujaté komentáre
    Až 72 percent opýtaných mužov uviedlo, že nábožensky alebo rasovo zaujaté komentáre kolegov patria medzi „kroky vedľa“. Rovnaký názor zdieľa aj 70 percent žien.

  2. Nevhodné vtipy
    Druhou najhoršou komunikačnou chybou je rozprávanie nevhodných vtipov v pracovnom prostredí. Takéto nemiestne vtipy stavajú počúvajúcich do nepríjemnej pozície a zároveň odhaľujú neschopnosť rozprávača odhaliť zloženie publika a daného prostredia. Na druhej strane až 61 percent vedúcich pracovníkov verí, že ak sa správne nastaví „jazyk“, tón a obsah vtipu, pomôže to prispieť k zlepšeniu atmosféry na pracovisku.

  3. Plač
    Či už právom alebo neprávom, plač a slzy na pracovisko rozhodne nepatria. Prostredníctvom plaču si určite nevydobyjete pozíciu lídra. A už vôbec nie, ak ste muž. Až 59 percent opýtaných uviedlo, že plačúce ženy nevyzerajú dobre a až 63 percent verí, že to môže byť najväčšia chyba, ktorú urobí vedúci muž. Aj keď máte „slzy na krajíčku“ a odhliadnete od danej situácie, svoje emócie musíte vedieť ovládať.

  4. Nevedomosti
    Samotní manažéri tvrdia, že je dôležité, aby vedúci pracovník pôsobil skúsene, intelektuálne a vážene. Nevzdelanosť sa veľmi rýchlo odhalí. Na niektorých vedúcich pozíciách sa nachádzajú ľudia, ktorí nemajú adekvátne vzdelanie. Pravdou však je, že takýto ľudia na svojich pozíciách dlho nevydržia.

  5. Nadávky
    Nadávanie alebo preklínanie kolegov je najväčšia chyba nielen v pracovnom svete ale aj v súkromnej oblasti. Všeobecne je ohováranie považované za neprofesionálne a neslušné. K ohováraniu ostatných členov tímu by vedúci pracovník nemal nikdy pristúpiť.

  6. Flirtovanie
    Napriek tomu, že niektorí pracovníci si myslia, že flirtovanie patrí na pracovisko, takmer polovica vedúcich pracovníkov tvrdí, že takýto ľudia si ničia svoju profesionálnu povesť, či ide o muža alebo ženu. Flirtovanie ako nástroj na získanie povýšenia je síce jedna z možností ale nie pravdepodobnosti. V prípade, ak by flirtovanie medzi dvoma jednotlivcami skončilo katastrofou, ich konanie môže udať zlý smer v pracovnej činnosti obidvoch ľudí.

  7. Nervozita
    Vedci zistili, že ak sa človek cíti menej sebaistý alebo nervózny, uberá ho to o pracovný výkon. Medzi nevhodné prejavy v práci patrí pohrávanie sa s oblečením, či škrabanie sa na rôznych častiach tela. Na pracovnom stretnutí takéto prejavy môžu postaviť druhých ľudí do rozpakov alebo im ukážu zníženú pozornosť poslucháča.

  8. Očný kontakt
    Odborníci tvrdia, že ak sa vyhýbate očnému kontaktu, vyzerá to tak, že klamete, alebo niečo skrývate pred druhými ľuďmi. Ak sa nachádzate na pracovnom stretnutí, môže to vyvolávať dojem, že nie ste duchom prítomný. Priamy pohľad do očí druhej strane, s ktorou komunikujete dáva väčšine ľudí pocit, že ich počúvate.

  9. Časté rozprávanie
    Hlavne ženská časť zamestnancov veľmi rada vypĺňa pracovný čas „klábosením“ s kolegyňami. Pracovať v tichosti majú väčší problém ženy, ako muži. Vedúci pracovníci doporučujú robiť väčšie medzery medzi vetami, tak aby vynikli dôležité myšlienky. Takto dáte svojim slovám omnoho väčšiu váhu a ľudia si ich zapamätajú. Ako sa hovorí, menej je niekedy viac.

  10. Smiech a prenikavé rozprávanie
    Lídri zastávajú jednotný názor, že príliš veľa smiechu na pracovisku, hlavne zo strany žien, nepôsobí dobre. Muži majú zase problém s prenikavým rozprávaním, ktoré môže vyrušovať druhých kolegov. Primeraný smiech a príjemný tón hlasu sú hlavnými ukazovateľmi atmosféry na pracovisku. Ako to vyzerá u vás?
Viac o téme: Líder Kariéra Povýšenie Nadriadený Manažér Chyby Komunikačné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Phot.com, Zdroj: Forbes; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy