10 + 1 krokov, ako sa stať dokonalým zamestnancom v roku 2013

Nový rok, lepší človek a možno aj práca v roku 2013.Nový rok, lepší človek a možno aj práca v roku 2013. Zdroj: photl.com

Kľúčom k úspechu je chytrosť. Tú však nedocielite, ak sa prepracujete. Je však dôležité, aby ste sa vzdelávali vo vašom odbore. Nové informácie a znalosti vám môžu priniesť plodnú debatu s vašim šéfom. Nemusíte sa mu líškať, ale získate si ho na základe svojich odborných skúseností. Takýmto spôsobom môžete „narásť“ aj v očiach svojich kolegov, pre ktorých budete mentorom.

S prichádzajúcim novým rokom si väčšina ľudí dáva predsavzatia. Prelom starého roka a nového je vždy zlomový, kedy je najvhodnejší čas na začatie akejkoľvek zmeny. Či je to veľká alebo malá zmena, vždy je čo zlepšovať a keď to nejde v starom roku, určite to pôjde v tom novom. Veď začať niekedy treba...

  1. Staňte sa radcom pre vaše oddelenie
    Stať sa spoľahlivým zdrojom pre vašich kolegov v prípade pracovnej úlohy a zároveň mať jasnú predstavu o vhodných príležitostiach vášho oddelenia, je jednou z možností, ako sa stať v práci lepším. Ak viete o nejakej úlohe, ktorú zvládnete vyriešiť namiesto vášho lídra, prevezmite ju a následne mu predložte hotový výsledok.

    „Svojmu nadriadenému ukážete, že ste schopný pracovník. Nikdy však neberte na svoje „plecia“ viac, ako by ste mohli zvládnuť.“

  2. Spoznajte svojho šéfa
    Každý šéf do istej miery ovplyvňuje život každého zamestnanca a pokiaľ si ho nechcete nechať ovplyvniť, spoznajte vášho šéfa lepšie po profesionálnej ako aj ľudskej stránke. Neznamená to však, že s nim musíte udržovať umelý priateľský kontakt a „vešať sa mu na krk“.

    „Základ každého dobrého vzťahu je komunikácia. Platí to aj v práci.“

  3. Úspech je základom myslenia
    Váš pozitívny postoj k veciam sa odráža na vašom výraze tváre, na držaní tela, či tónu a rýchlosti vášho hlasu. Buďte si istý svojou prácou. Verte si, že máte jedinečnú kvalifikáciu robiť prácu, na ktorú vás prijali. Predstavte si, že ak prispejete svojou prácou k akejkoľvek pracovnej úlohe, nepomáhate iba firme, ale aj sám sebe.

    „Nebojte sa prekážok v práci a verte v úspech!“

  4. Vzdelávajte sa vo Vašom odbore
    Väčšina odvetví a profesií prechádza rôznymi zmena. Kým v jednom odbore je to väčšia zmena, v ďalšom ide o drobné odchýlky. Aby ste však nezaostávali a vynikli nad svojimi kolegami, buďte v obraze a sledujte novinky. Aj keď môžete oponovať, že vo svojom voľnom čase nemáte čas študovať novinky z odboru, spravte tak napríklad počas pitia rannej kávy.

    „Vašu informovanosť ť si určite všimne aj váš nadriadený, s ktorým môžete diskutovať o novinkách z odboru.“

  5. Prichádzajte s novými nápadmi a riešením
    Ak navrhnete nejaký nápad alebo riešenie, je to iba polovica práce. Manažér alebo nadriadený považuje takýto návrh iba za polovicu práce, čo znamená viac práce pre neho samotného. Navrhnite teda okrem odporúčaného riešenia aj návrh na realizáciu.

    „Ak vás manažér vidí, že ste schopný pracovník, v najbližšej dobe bude vedieť, že sa môže na vás spoľahnúť a pri ďalšom projekte vám zverí novú úlohu.“

  6. Nájdite si svojho učiteľa
    Každý potrebuje pri svojej práci „ochranné krídla“, dozor človeka, ktorý by ho nasmeroval, alebo iba uviedol na správny „chodník“. Nájdite si v práci osobu, na ktorú sa môže oprieť a rešpektujte ju. V prípade, že potrebujete pracovne poradiť, môžete sa na ňu kedykoľvek obrátiť.

    „Udržujte úroveň komunikácie medzi vami a kolegom udržujte na neformálnej úrovni.“

  7. Zlepšite si komunikačné zručnosti
    Jedným z najčastejších chýb v práci na každej úrovni je strach rozprávať sa o základných veciach. Strach z konfrontácie je niekedy tak ohromujúci, že ľudia nedokážu „odvážne“ komunikovať. Nebojte sa byť úprimný a nebojte sa postaviť zoči-voči konfliktým osobám. Znížite si tak stres a stanete sa produktívnejším.

    „Tie „záležitosti“, ktoré necháte stáť a budú neadresné, vedú nakoniec ku konfliktom.“

  8. Pracujte chytrejšie
    Niektorí ľudia si v práci nastavujú limity a hranice pracovnej aktivity. Vnútorne si nastavia maximálny počet odpracovaných hodín alebo koľko času sú ochotní  stráviť na projekte. Je však dôležité ísť až za tieto hranice.

    „Tvrdá práca nie je všetko, treba pracovať chytrejšie. Kľúčom k úspechu je maximalizovať svoje schopnosti a ich rozvíjaniu sa venovať naplno.“

  9. Neprepracujte sa
    Zaskakovali ste v minulom roku „workoholika“ alebo ste sa permanentne cítili vyčerpaný? Ak ste odpovedali kladne, tak potom by ste mali spomaliť  a v tomto roku sa vzdať daného zlozvyku tráviť v práci viac ako 10 hodín.

    „Mali by ste prehodnotiť svoje očakávania.“

  10. Investujte do vzdelania
    Veľa spoločností povzbudzuje svojich zamestnancov, aby sa opäť vrátili do školy alebo sa zúčastnili rôznych kurzov, ktoré by im pomohli zlepšiť sa v práci.

    „ Ak už študujete, snažte sa naplno využiť vedomosti získané v škole alebo na kurze pri svojej práci.“

  11. Dotiahnite všetky úlohy a záväzky do konca
    Ak ste prisľúbili vašim kolegom alebo vášmu nadriadenému, že splníte danú úlohu, urobte tak čo najskôr. Danú úlohu vykonajte kvalitne, v stanovenom čase, poprípade v rámci dohodnutého rozpočtu. Stanete sa tak vzorom pre ostatných kolegov a vedenie sa bude môcť na vás spoľahnúť.

    „Svojou zodpovednou prácou prinesiete organizácii pridanú hodnotu. Pred vami sa tak otvoria nové pracovné príležitosti.“
Viac o téme: Kariéra Zamestnanec Úspech Dokonalý 2013
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy