Choďte do sveta! Vieme, kde najľahšie získate prácu

Jednou z možností, kde si nájsť prácu, je v zahraničí.Jednou z možností, kde si nájsť prácu, je v zahraničí. Zdroj: photl.com

Nedarí sa vám získať prácu na Slovensku? Alebo by ste radi vyskúšali prácu v zahraničí? Prezradíme vám, v ktorých krajinách sa chystajú najväčšie nábory zamestnancov.

Spoločnosť ManpowerGroup uskutočnila  štvrťročný prieskum zameraný na predpokladané trendy v oblasti náboru zamestnancov.  Osloveným firmám položila otázku: „Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca septembra 2013 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?“ Odpoveď na túto otázku sa dočítate nižšie.

Do prieskumu sa zapojilo 66-tisíc zamestnávateľov v 42 krajinách sveta, aby odhalil ich náborové plány na obdobie júl až september 2013. Štatistika je pozitívna, zo 42 sledovaných krajín a oblastí môžu uchádzači v nasledujúcom štvrťroku očakávať pozitívne náborové prostredie. Zamestnávatelia v  31 krajinách plánujú zvýšiť počet zamestnancov. Do akých krajín sa však vybrať? Najväčšie prijímanie nových zamestnancov ohlásili tieto krajiny:

  • Taiwan
  • Brazília
  • Panama
  • Peru
  • Turecko

Naopak, najmenšia pravdepodobnosť získať prácu je:

  • v Taliansku
  • v Írsku
  • v Španielsku

Vo Francúzsku taktiež prevláda pesimizmus ohľadom prijímania nových zamestnancov. Krajinu v poslednom období ovplyvňujú viaceré reformy. Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zvýšil dôchodkový vek zo 60 na 62 rokov. Francúzsko zamýšľa, aby sa zvýšil minimálny počet odpracovaných rokov zo 41,5 na 44 rokov a aby sa zmiernili súčasné rozdiely v dôchodkovom systéme medzi zamestnancami verejného a súkromného sektora. Či bude možné všetko presadiť, sa ukáže až v septembri.

Neistotu je vidieť aj v regióne Ázia-Pacifik. Predpoveď na nasledujúci štvrťrok je najslabšia od začiatku vykonávania prieskumu pred ôsmymi rokmi. Najlepšie je na tom Taiwan. Oplatí sa zamestnať v oblasti služieb. Grécko napriek najvyššej nezamestnanosti v rámci krajín Európskej únie, hlási najsilnejšie náborové plány za posledné roky. Grécky Index sa významne posilnil vo všetkých regiónoch i vo väčšine odvetví.

Dobrá správa prichádza od zamestnávateľov zo Severnej a Južnej Ameriky, ktorý na nasledujúci štvrťrok hlásia pozitívne náborové plány, hlavne v Brazílii. Ak sa chystáte do Spojených štátov, zamestnať sa oplatí v odvetví stavebníctva, kde viac než jeden zo štyroch zamestnávateľov hlási na nasledujúci štvrťrok zvyšovanie počtu pracovných síl. Zamestnávatelia v Kanade očakávajú mierne náborové aktivity.

Kam ísť pracovať v Severnej a Južnej Amerike?

V Amerike oslovila spoločnosť Manpower Group 30-tisíc zamestnávateľov z 10 krajín. Aké sú však ich náborové plány na júl až september 2013? Už teraz je jasné, že sa bude prijímať vo všetkých krajinách, najviac však v týchto:

  • Brazília
  • Panama
  • Peru

Najsilnejšie zastúpenie má spracovateľský priemysel, ktorý je z väčšej časti poháňaný investíciami japonských výrobcov áut do montážnych liniek. V Spojených štátoch sa darí hlavne stavebníctvu, kde Index dosiahol najvyššie hodnoty od začiatku globálnej krízy. Prinášame vám zoznam miest, ktoré dosiahli najvyšší Čistý index trhu práce. Ten sa získava tak, že od percenta zamestnávateľov, ktorí predpokladajú nárast pracovných síl, sa odpočíta percento zamestnávateľov, ktorí predpokladajú pokles počtu pracovných síl.

Rebríček najlepších miest na prácu v Amerike počas leta:

  1. Des Moines – West Des Moines, hlavné mesto štátu Iowa (Čistý index trhu práce: 26 %)
  2. Nashville – Davidson – Murfreesboro – Franklin, štát Tennessee (25 %)
  3. Grand Rapids – Wyoming, štát Michigan (24 %)
  4. Phoenix-Mesa-Scottsdale, štát Arizona (24 %)
  5. San Antonio, štát Texas (24 %)
  6. Charlotte – Gastonia – Concord, štát Severná a Južná Karolína
  7. Columbus, štát Ohio (23 %)
  8. Salt Lake City, štát Utah (23 %)
  9. Austin-Round Rock, štát Texas (22 %)
  10. Boise City-Nampa, štát Idaho (22 %)

Hľadáte pracovné ponuky v zahraničí? Vyberte si z našej ponuky:

Česká republika a zahraničie

Ďalšie zahraničné ponuky

Viac o téme: V Práca Hľadanie Zahraničie Práce Krajiny Zahraničí Manpower ManpowerGroup
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Forbes.com; manpowergroup.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy