Vezmite si túto prácu a niekam si ju strčte! Čo je to "hlasná" výpoveď?

Zamestnanci v poslednom čase zaujímajú rôzne postoje a opatrenia týkajúce sa ich pracovného života. Patrí k nim tichý odchod a minimálne pondelky, keď sa pracovníci rozhodli nestresovať a robiť menej. Zamestnávatelia si tiež prišli na svoje v trendoch tichého prepúšťania a tichého prijímania zamestnanco

Čoraz viac ľudí v rôznych odvetviach je unavených z "tichého odchádzania", čo viedlo k vzniku iného štýlu výpovede. Tento štýl sa nazýva "hlasný odchod".

Čo je to hlasný odchod?

Tento typ odchodu je presne taký, ako znie: dramatický, hlučný a hodný scény. Kľúčovou súčasťou hlasného odchodu je to, že zamestnanec zvyčajne vyjadruje sklamanie, nesúhlas a nespokojnosť so svojou spoločnosťou, šéfom alebo kolegami.

Namiesto toho, aby tieto výčitky dusili v sebe a podávali slabšie výkony ako tichí odídenci, hlasní odídenci sú ochotní a schopní otvorene vyjadriť, ako sa cítia, a dať manažérom, personálnym oddeleniam alebo komukoľvek, kto ich počúva, najavo, že sú rozčúlení.

Ako vyzerá hlasná výpoveď?

  • Medzi spôsoby, ako môžu pracovníci hlasno odísť, patria napríklad:
  • Zverejnenie správy o svojom odchode na sociálnych sieťach s hrdosťou a postojom "berte si túto prácu a strčte si ju niekam".
  • Interné šírenie správy v rámci organizácie, že plánujú odísť.
  • Pochod do kancelárie svojho šéfa a fanfárové vyhlásenie, že s prácou končia, počnúc dnešným dňom.

Mali by ste takto odísť zo zamestnania?

Hoci vám hlasný odchod môže priniesť okamžité uspokojenie, pretože vám umožní vyčítať šéfovi všetky priestupky pri odchode, je dôležité dvakrát si premyslieť, kým sa rozhodnete dať hlasný odchod. Hoci je tento trend v súčasnosti populárny, neznamená to, že ak sa rozhodnete pre tento prístup, nebude to mať dôsledky pre vašu ďalšiu prácu alebo celkovú kariéru.

Ak dáte hlasný odchod, pravdepodobne spálite most s bývalým zamestnávateľom, čo vám môže uškodiť pri hľadaní práce alebo, v závislosti od toho, aký vplyv má váš nadriadený, vás dokonca zaradí na čiernu listinu vo vašom odvetví. Ak potrebujete referencie na ďalšie pracovné miesto alebo sa spoliehate na dobré odporúčanie, ktoré vám umožní získať nové pracovné miesto, hlasný odchod sa neodporúča.

Z pohľadu zamestnávateľa môžu hlasné výpovede poškodiť dobré meno spoločnosti, ak budú na internete šíriť svoje negatívne názory na svoje pracovné skúsenosti. Ak niekto hlasno odíde, môže to mať motýlí efekt, keď sa o zlých skúsenostiach nespokojného zamestnanca dozvedia ďalší pracovníci v celej organizácii. Z týchto dôvodov by sa zamestnávatelia mali snažiť vytvoriť na pracovisku angažovanosť a dať zamestnancom možnosť komunikovať o svojich názoroch, kým sú ešte zamestnaní.

Hlasný odchod je lákavým spôsobom, ako sa rozlúčiť s prácou, ktorú ste nenávideli, alebo so sklamaním z pracovnej skúsenosti. Určite však dôkladne zvážte, či táto rušivejšia forma uvoľnenia pracovného miesta stojí za to. Hlasná výpoveď vám síce môže priniesť okamžitú úľavu, ale následky toho, že pri odchode urobíte scénu, môžu poškodiť vaše budúce vyhliadky.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy