Ako si vniesť do života i práce viac radosti?

Pestovať a uvedomovať si radostné a príjemné chvíle je pre mnohých ľudí výzva. Náš mozog a sociálne podmienky sú nastavené tak, že máme tendenciu sa zameriavať na negatívne aspekty našich životov a často sa tak stávame chronickými „nešťastníkmi“. A táto covidová doba nám nepomáha v tom, aby sme mali nadbytok radosti v každom dni. Máme obmedzené kontakty s rodinou, priateľmi, nerobíme všetky aktivity ako pre covidom, ktoré nám ako tak prinášali radosť. No, život ide ďalej a my sa potrebujeme v živote aj tešiť, nie len obávať budúcnosti a covidu.

Prinášam vám preto niekoľko tipov, ako si priniesť do života viac radosti bez veľkej námahy. Chce to len pestovať seba uvedomenie a nájsť si na seba čas. Ako tomu ja hovorím: Stať sa sám/a pre seba prioritou a byť k sebe láskavá/ý.

1) Vráťte sa do prítomného okamihu

Často sa ocitáme v minulosti, v budúcnosti a riešime čo by bolo keby, a čo bude. Jediným momentom, kedy môžeme pocítiť skutočnú radosť a šťastie, je práve prítomnosť. No, mnohí z nás obetujú vlastnú radosť a šťastie, ktoré máme k dispozícii práve teraz a snažia sa získať niečo iné, o čom si myslia, že to potrebujú. Často sa zriekame momentálneho šťastie veriac tomu, že šťastní bude len vtedy, keď dosiahneme, čo chceme – úspech v práci, nové auto, nový byt, keď zarobíme viac peňazí alebo nájdeme správneho partnera. No, uniká nám podstata, že šťastie a radosť máme na dosah práve tu a teraz.

2) Začnite pestovať všímavosť

Všímavosť nám pomáha získať radosť a spokojnosť namiesto toho, aby sme len čakali na vonkajšie okolnosti, ktoré nás urobia šťastnými. Ten druh šťastia a radosti, ktorý si vygenerujeme, nás naplní viac a vydrží dlhšie ako uspokojenie z konzumných vecí. Okolo nás a v nás je mnoho vecí, vďaka ktorým môžeme byť šťastní alebo spokojní. Len musíme žiť v prítomnosti, aby sme si ich všimli. Ten potenciál na radosť a spokojnosť bol vždy tam hlboko v nás, aj keď teraz možno drieme.

3) Začnite sa viac usmievať a nachádzať príležitosti na smiech od srdca

Skôr, ako vstanete ráno z postele, skúste si uvedomiť svoj dych, svoje telo, precíťte, aké to je byť v poriadku a nažive. Usmejte sa na seba, prípadne na svojho partnera a/alebo deti. Celý deň ubehne ľahšie a uvoľnenejšie. Smiech redukuje stres. Nájdite si počas dňa zopár momentov, kedy sa zastavíte, usmejete sa na kolegov. Alebo každý video telefonát, ktorý budete mať počas dňa, začnite tým, že sa na človeka na druhej strane usmejete. Ak ste na home office, usmejte sa na svojho partnera doma, len tak – bez príčiny, kedykoľvek počas dňa. Hovorí sa, že počas dňa by sme mali zažiť aspoň jedenkrát 5 minútový smiech od srdca. Predídeme tak nie len depresívnym náladám, ale aj ochoreniam srdca.

4) Urobte si zoznam vecí, ktoré vás robia šťastnými

Aké aktivity vás tešia, napĺňajú́, pri ktorých zabúdate na čas? Čo vám zlepšuje náladu, nabíja vás energiou, upokojuje a harmonizuje? Čo vás niekedy v minulosti tešilo a prestali ste to robiť? Nalepte si zoznam na miesto, kde ho uvidíte a uistite sa, že každý deň robíte aspoň jednu vec z týchto vecí. Kedykoľvek sa objaví nová vec, dopíšte si ju na zoznam.

5) Spomeňte si na niečo, čo vás nedávno urobilo šťastnou/ šťastným

V čase, keď nám je ťažko a nevidíme dôvod na radosť, môže pomôcť spomienka na príjemné okamihy, zážitky, radostné chvíle, keď sme sa tešili a usmievali. Precíťte tieto pocity, pripomeňte si, kde ste boli, čo ste robili, aké boli vaše myšlienky, pocity, emócie, kde v tele ste ich cítili? Buďte za to vďační. Zapíšte si to na papier, ako aj do DNA.

6)  Všímajte si malé veci a precíťte radosť z nich

Úsmev, slniečko, rozkvitnuté kvety, stromy, modrú oblohu, západ slnka, vôňu kávy, či čokolády. Vedci dokázali, že negatívne zážitky sú okamžite ukladané do dlhodobej pamäte, zatiaľ čo pozitívnym skúsenostiam trvá uloženie do dlhodobej pamäte 12 až 20 sekúnd. Naše pozitívne emócie sú jemnejšie v porovnaní s intenzitou negatívnych emócií.

7) Prestaňte sa sťažovať, všetko hodnotiť a začnite viac prijímať

Začnite si všímať to, čo hovoríte. Hodnotením si vytvárame nespokojnosť a vzďaľujeme sa od radosti a spokojnosti v prítomnosti. Často máme očakávania, ako sa majú veci vyvíjať, čo majú ľudia robiť, ako sa majú správať. Ak to nezapadá do našej „škatuľky očakávaní“ s názvom „PODĽA MŇA“, tak to hodnotíme a vytvárame si nespokojnosť, negatívne emócie. Namiesto toho, aby sme ľudí, veci prijímali a dovolili im byť takí, akí naozaj sú. Pre niečo sa to takto deje a je to v poriadku. (Prijať neznamená rezignovať, ani akceptovať – ale o tom inokedy) J

8) Začnite si všímať svoje myšlienky a myšlienkové vzorce

Naše myšlienky a automatické myšlienkové vzorce nám často nenápadne rozprávajú do radosti a ovplyvňujú spokojnosť. Stačí sa začať počúvať. Napríklad, ak spozorujete všeobecné konštatovanie, ktoré začínajú slovami: Všetci, Všetko, Nikto, Vždy, Nikdy - spozornite. A preverte si, či sú naozaj pravdivé. Všímajte si aj presvedčenia, ktoré nám odoberajú radosť zo života a bytia, napr: Nemôžem si vyhradiť na seba čas, najskôr sa musím postarať o rodinu. Keby som nerobil nadčasy, šéf ma vyhodí. Nikto nemôže odísť z práce skôr ako šéf.

Toto je iba niekoľko možností, ako si priniesť do života viac spokojnosti a radosti. Verím, že niečo s vami zarezonovalo a vyskúšate to dať do praxe ešte dnes. Nečakajte na zajtra. Žite v prítomnosti.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) @Mindfully.sk

Tatiana pôsobila v oblasti ľudských zdrojov v rôznych nadnárodných spoločnostiach 15 rokov. Po 2 takmer vyhoreniach našla Mindfulness – všímavosť. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika na zvládanie každodenného stresu. Pestovanie všímavosti je užitočné nie len pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať radosť, s/POKOJnosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote.

 


 

 

Viac o téme: Práca Šťastie Radosť Život Mindfull Mindfullness
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy