Prekážka v práci pri pružnom čase. Musím si odpracovať neprítomnosť?

Sprevádzanie dieťaťa k lekárovi je prekážkou v práci na strane zamestnanca, pri ktorej má zamestnanec nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy.Sprevádzanie dieťaťa k lekárovi je prekážkou v práci na strane zamestnanca, pri ktorej má zamestnanec nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy. Zdroj: thinkstock.com

Som zamestnaná vo firme s pohyblivým pracovným časom. Pevná pracovnú dobu máme od 9.00 do 14.00 hod., kedy musíme byť na pracovisku. Potrebujem využiť paragraf na celý deň, pretože idem s dcérou na pravidelné vyšetrenie , kde strávim celý pracovný čas. Zamestnávateľ nariadil 2,5 hod. nadrobiť, pretože máme pohyblivý pracovný čas. Je to v poriadku?

 

Poradňa: Sprevádzanie dieťaťa k lekárovi je prekážkou v práci na strane zamestnanca, pri ktorej má zamestnanec nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy. Ak zamestnanec pracuje v režime pružného pracovného času, jeho pracovný čas pozostáva z dvoch častí, zo základného pracovného času a z voliteľného pracovného času, ktoré spolu tvoria prevádzkový čas. V základnom pracovnom čase je zamestnanec povinný byť na pracovisku a vykonávať prácu. Vo voliteľnom časovom úseku si zamestnanec sám určuje začiatok  a koniec pracovnej zmeny.

V zmysle ustanovenia § 143 Zákonníka práce, prekážky v práci na strane zamestnanca sa pri uplatnení pružného pracovného času posudzujú ako výkon práce s náhradou mzdy len v rozsahu, v ktorom zasiahli do základného pracovného času. V rozsahu, v ktorom zasiahli do voliteľného pracovného času, sa posudzujú ako ospravedlnené prekážky v práci, nie však ako výkon práce a neposkytuje sa za ne náhrada mzdy.  V zmysle odseku 4 uvedeného zákonného ustanovenia, ak zamestnanec neodpracoval pre  vyššie uvedené ospravedlnené prekážky celý prevádzkový čas určeného pružného pracovného obdobia, pretože mu v tom bránila prekážka v práci na jeho strane, je povinný bez zbytočného odkladu po jej odpadnutí túto neodpracovanú časť pracovného času odpracovať v pracovných dňoch, ak sa so zamestnávateľom nedohodol inak. Odpracovanie je možné len vo voliteľnom pracovnom čase, ak sa nedohodla iná doba, a odpracovanie nie je prácou nadčas.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Návšteva Dieťa Čas Lekár K Neprítomnosť Prekážka Dieťaťa Lekára Pružný Sprevádzanie Lekárovi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy