Má zamestnankyňa nárok na preplatenie dovolenky počas materskej?

Ak zamestnankyňa nevykonávala prácu v kalendárnom roku aspoň 60 dní, patrí jej  dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v roku.Ak zamestnankyňa nevykonávala prácu v kalendárnom roku aspoň 60 dní, patrí jej dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v roku. Zdroj: photl.com

Zamestnankyňa po materskej dovolenke si podala žiadosť o skončenie pracovného pomeru. Vyhoveli sme jej a spísali dohodu o skončení pracovného pomeru, ktorý aj skončil. Na to zamestnankyňa po niekoľkých dňoch prišla, že chce aby sme jej preplatili dovolenku za roky, ktoré bola na materskej a rodičovskej dovolenke. Prosím vás, má na to právny nárok, alebo je to na rozhodnutí zamestnávateľa?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Na účely dovolenky je za výkon práce považované aj obdobie materskej dovolenky, takže z dôvodu trvania materskej dovolenky sa nárok na dovolenku nekráti.

Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu  trvania rodičovskej dovolenky.  Ak zamestnankyňa nevykonávala prácu v kalendárnom roku aspoň 60 dní, patrí jej  dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v roku.

Z uvedeného vyplýva, že nárok na dovolenku sa kráti len z dôvodu trvania rodičovskej dovolenky, ak v danom roku zamestnankyňa  vykonávala prácu. Za výkon práce sa považuje za obdobie materskej dovolenky.

Nárok na preplatenie tej časti dovolenky, ktorú si zamestnanec nemôže vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru, vzniká zamestnancovi zo zákona.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Na Materská Nárok Rodičovská Preplatenie Dovolenku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy