Mám starú dovolenku. Kedy ju musí zamestnávateľ preplatiť?

Ak si zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu trvania dočasnej práceneschopnosti; dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení PN.Ak si zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu trvania dočasnej práceneschopnosti; dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení PN. Zdroj: photl.com

Prípad 1: Mám nárok na preplatenie starej dovolenky, z ktorej som vyčerpal možno jednu štvrtinu? Pracovný pomer trval od 1. februára 2012 do 19. júla 2013.

Prípad 2: Zamestnankyňa nastúpila v roku 2011 na materskú dovolenku, potom na rodičovskú a teraz zase na materskú. Zostatok dovolenky, ktorý mala ešte z roku 2011 je 49 dní. Je možné túto dovolenku preplatiť alebo si ju môže vyčerpať do skončení materskej? Preplatiť dovolenku je možné len pri skončení pracovného pomeru? 

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný preplatiť nevyčerpanú dovolenku len v dvoch prípadoch, a to

  • keď zamestnanec nemohol vyčerpať časť dovolenky, ktorá prevyšuje štyri týždne základnej výmery dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka
  • ak zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

V žiadnych iných prípadoch nie je možné preplatiť dovolenku.

Ak si zamestankyňa nemohla vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej alebo rodičovskej dovolenky, nevyčeranú dovolenku je zamestnávateľ poskytne po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky.

Zamestnankyňa sa môže po materskej dovolenke vrátiť do práce, po čas tohto obdobia čerpať dovolenku a následne pokračovať v rodičovskej dovolenke, ale vzhľadom na to, že čerpanie dovolenky schvaľuje zanestnávateľ, na takomto postupe je potrebné vopred sa dohodnúť so zamestnávateľom.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že nárok na dovolenku vzniká aj počas materskej dovolenky. Materská dovolenka /u otcov rodičovská dovolenka/ v trvaní 34 týždňov, u osamelej ženy 37 týždňov a u ženy, ktorá zároveň porodila dve a viac detí v trvaní 43 týždňov.

Rovnaký je postup aj v prípade, ak si zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu trvania dočasnej práceneschopnosti; dovolenku mu zamestnávateľ poskytne po skončení PN.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Dovolenky Preplatenie Platená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy