Ukončenie práce na dobu neurčitú po návrate z materskej dovolenky

poradnaporadna

Dobrý deň, pred nástupom na materskú dovolenku som bola zamestnaná v agentúre. Dva týždne pred koncom materskej dovolenky som sa išla opýtať na firmu, ako to bude, či ma zamestnajú alebo mi dajú výpoveď. Odpoveď bola taká že dostanem výpoveď, pretože sa zrušila pozícia na ktorej som pracovala. Myslela som si že ma zaradia na inú pozíciu ale nechceli. No zabudla som sa ich opýtať či dostanem aj odstupné. Pred nástupom na materskú som pracovala v agentúre 9 mesiacov a pracovnú zmluvu mám na dobu neurčitú. Mám teda nárok na odstupné?

Poradňa: Ak po návrate z materskej dovolenky došlo k organizačným zmenám, v dôsledku ktorých by sa zamestnankyňa stala nadbytočnou bude daný dôvod výpovede z dôvodu nadbytočnosti, ale len za predpokladu, že zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti ( t.j. podľa §63 ods. 1 písm. b)) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace. Upozorňujeme, že počas materskej a rodičovskej dovolenky Váš pracovný pomer stále trvá, preto aj tento čas sa počíta do doby trvania pracovného pomeru.

 

Takže ak zamestnanec počas výpovednej doby nechce zostať pracovať u zamestnávateľa a požiada o skončenie dohodou, má nárok na odstupné. Dôležité je, aby zamestnanec požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej lehoty. Ak zamestnanec odpracuje celú výpovednú dobu, pri skončení pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Zamestnanec si môže vybrať aj takú možnosť, že časť výpovednej doby odpracuje, skončí pracovný pomer dohodou a potom dostane odstupné za zvyšnú časť výpovednej doby.

 

05.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Zrusenie Vypoved Kariera2011 Odstupne Materska Rodicovska 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy