Mám nárok na odstupné?

poradnaporadna

Som na rodičovskej dovolenke do apríla 2012, od septembra 2011 som nastúpila do zamestnania a zamestnávateľ skončil pracovný pomer dohodou. Vzniká mi nárok na odstupne?

Poradňa: Nie je možné byť súčasne na rodičovskej dovolenke a súčasne nastúpiť do zamestnania. Ak vychádzame z predpokladu, že Váš pracovný pomer skončil na základe dohody, nárok na odstupné závisí od dôvodov skončenia pracovného pomeru. Ak je daná zamestnancovi výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti ( t.j. podľa §63 ods. 1 písm. b)) alebo dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ (§ 63.ods.1 písm. a)) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

To znamená, že nárok na odstupné by Vám vznikol len vtedy, ak by ste predčasne ukončili rodičovskú dovolenku, vrátili sa do práce, zamestnávateľ by Vám dal výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov a vy by ste ešte predtým, ako by Vám začala plynúť výpovedná doba, požiadali o skončenie pracovného pomeru dohodou. Postupnosť jednotlivých krokov tu rozpisujeme z toho dôvodu, lebo počas trvania rodičovskej dovolenky nie je možné dať zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti ( § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce), ale je jej možné dať výpoveď z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ (§ 63.ods.1 písm. a) )

 

Ak ste však uzatvorili dohodu o skončení pracovného pomeru bez uvedenia dôvodov počas trvania rodičovskej dovolenky alebo aj po jej ukončení, nárok na odstupné vám nevznikol. Nárok na odstupné vzniká len v prípade, ak sa pracovný pomer skončil z dôvodov podľa §63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce, z alebo dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z dôvodu nadbytočnosti alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.

 

5.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Materska Rodicovska 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy