Odchod na materskú dovolenku a zákaz výpovede

poradnaporadna

Pracujem v akciovej spoločnosti s väčšinovou účasťou štátu. Dĺžka pracovného pomeru je 13 rokov. Momentálne odchádzam 23.5. na materskú dovolenku. Môže ma zamestnávateľ prepustiť k 1.6., alebo k 1.7. z dôvodu, že urobí organizačnú zmenu, premenuje oddelenie a následne zruší moje miesto? V čom potom spočíva ochranná lehota žien, ktoré idú na MD? Čo ak by som sa chcela do pol roka vrátiť?

Poradňa: Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to okrem iného aj v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Z uvedeného vyplýva, že aj keby zamestnávateľ urobil organizačnú zmenu, v dôsledku ktorej by sa zamestnankyňa stala nadbytočnou, nemôže jej počas tehotenstva a doby, kedy je zamestnankyňa tehotná alebo je materskej alebo rodičovskej dovolenke dať výpoveď.

 

Tento zákaz výpovede sa ale nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, t.j. keď sa zrušuje zamestnávateľ alebo jeho časť.

 

Materská dovolenka trvá 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. Zamestnankyňa je povinná oznámiť zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku ako aj predpokladaný deň skončenia materskej alebo rodičovskej dovolenky, t.j. pred nástupom do práce je potrebné, aby zamestnankyňa aspoň jeden mesiac vopred zamestnávateľa informovala, že chce ukončiť materskú alebo rodičovskú dovolenku a vrátiť sa do práce.

 

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce( t.j, v trvaní zvyčajne 34 týždňov) , zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve a to za podmienok, ktoré nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mala v čase, keď nastúpila na materskú dovolenku a súčasne, zamestnankyňa majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mala právo, ak by nenastúpila na materskú dovolenku.

 

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce ( t.j. až do troch rokov veku dieťaťa) , zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mala alebo ktoré jej vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

 

10.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Materska dovolenka Zakaz vypovede
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy