Výpoveď a tehotenstvo

poradňaporadňa

Zamestnala som sa ako tehotná na dobu určitú. Ešte pred nástupom na MD mi bola zmluva predlžená na dobu neurčitú. V súčasnosti syn dovŕši 3 roky. Nemám syna do nástupu do škôlky v septembri kam "odložiť", chcela som si vyčerpať 16 dni dovolenky a do potom isť na neplatene voľno. S týmto zamestnávateľ súhlasil, avšak zrejme ma nebude môcť zamestnať z dôvodu nadbytočnosti. Už dlhšiu dobu sa snažím otehotnieť. Podľa Vašich odpovedí, ak by som otehotnela a toto aj písomne oznámila zamestnávateľovi pred obdŕžaním výpovede, výpoveď nemôžem dostať, nakoľko som v ochrannej lehote. Ak tehotenstvo zistím a oznámim počas výpovednej lehoty, výpoveď je platná, ale výpovedná lehota skončí ukončením ochrannej lehoty, čiže po ukončení RD. Aký vplyv by malo na danú situáciu neplatene voľno? Co ak dostanem výpoveď, výpovednú dobu si dám vyplatiť spolu s odstupným alebo som počas výpovednej doby doma na 60%?

Poradňa: Predpoklady a závery, ktoré vyvodzuje čitateľka vo veci plynutia výpovednej doby v čase , kedy je zamestnankyňa tehotná a túto skutočnosť aj patrične oznámila a zdokladovala zamestnávateľovi, sú správne. Pojem tzv. neplatené voľno označuje prekážku v práci na strane zamestnanca alebo zamestnávateľa podľa § 136 a nasl. Zákonníka práce, kedy má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy. V zmysle ustanovenia § 141 ods. 3 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže zamestnancovi poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy najmä na zariadenie iných osobných , rodinných a iných vecí, ktoré nemožno vybaviť mimo pracovného času.

Zákon nevylučuje možnosť dať výpoveď zamestnankyni počas trvania niektorej z prekážok v práci, s výnimkou prípadov, ak je tento postup vylúčený v ustanoveniach § 64 a nasl. Zákonníka práce. Ak je daná výpoveď a trvá prekážka v práci, na základe ktorej zamestnankyňa čerpá pracovné voľno, nárok na náhradu mzdy počas trvania výpovednej doby sa spravuje predpismi týkajúcimi sa konkrétnej prekážky v práci ( t.j. zamestnanec nevykonáva prácu počas výpovednej doby z dôvodu existencie prekážky v práci na strane zamestnanca, kedy má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy). Odstupné sa spravidla vypláca po skončení pracovného pomeru.
10.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy