Odstupné od 1.9.2011

poradnaporadna

Hladala som odpoved na moju otazku na Vasej stranke, ale nenasla som ju tak uplne. Chcela by som sa spytat na teraz zmeneny Zakonnik prace - zmena od 1.9.2011.§76, ods. 2 - Ak bola zamestnancovi dana vypoved z dovodov uvedenych v odseku 1, zamestnanec ma pravo pred zacatim plynutia vypovednej doby poziadat zamestnavatela, aby sa pracovny pomer skoncil dohodou. Tejto ziadosti je zamestnavatel povinny vyhoviet. Zamestnancovi patri ostupne najmenej v sume, ktora je nasobkom jeho priemerneho mesacneho zarobku a poctu mesiacov, pocas ktorych by trvala vypovedna doba podla §62 (ods.3 - pomerna cast odstupneho).Ak dostanem vypoved podla §63,ods.1 pism. a) alebo b) (v mojom pripade je vypovedna lehota 3 mesiace, kedze vo firme robim viac ako 5 rokov), tak budem vo firme robit dalsie tri mesiace odkedy zacne plynut vypovedna lehota. Ak vo firme zostanem tie tri mesiace pracovat, mam ci nemam narok na odstupne? Lebo §76, ods. 3 mi hovori, ze ak budem vo firme menej ako 3 mesiace, ale sa zo zamestnavatelom dohodneme, ze odidem skor, tak vtedy mam narok na odstupne. Dobre tomu rozumiem? Narok na odstupne mam ak sa dohodneme, ze ukoncime pracovny pomer podla §63, ods. 1 pism. a) alebo b), ale skor ako budu tie tri mesiace? Ale ak zostanem pracovat vo firme do ukoncenia pracovneho pomeru, tak narok na odstupne nemam?Aby som to upresnila, ze co sa vlastne pytam - ak budem robit este 2 mesiace, tak za ten tretí mám narok na odstupne? A to 2 x priemerna mesacna mzda za ten jeden mesiac?

Poradňa: Na vysvetlenie použijeme nasledovný príklad: Zamestnanec pracuje u zamestnávateľa 6 rokov, výpoveď z tzv. organizačných dôvodov ( § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce) je mu doručená 26.9. Výpovedná doba by, vzhľadom na trvanie pracovného pomeru mala trvať 3 mesiace.

 

V tomto prípade by výpovedná doba začala plynúť od 1.10. Ak zamestnanec požiada pred začiatkom plynutia výpovednej doby o skončenie pracovného pomeru dohodou, má nárok na odstupné. Zamestnávateľ je povinný takúto dohodu so zamestnancom uzavrieť. Ak zamestnanec požiada o skončenie dohodou k 30.9, má nárok na trojmesačné odstupné, ak požiada o skončenie dohodou k 31.10. , t.j. mesiac z výpovednej doby odpracuje, má nárok na dvojmesačné odstupné, atď. Ak zamestnanec nepožiada o skončenie pracovného pomeru dohodou a zostane u zamestnávateľa pracovať až do 31.12.2011 ( počas celej výpovednej doby), po skončení pracovného pomeru nedostane odstupné.

 

Odstupné sa poskytuje najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba a môže sa , ako je vyššie uvedené, znižovať o pomernú časť, ak zamestnanec zotrvá v pracovnom pomere len časť výpovednej doby. Na určenie priemerného zárobku sa použijú hodnoty z predchádzajúceho kalendárneho štvrťroka.

 

05.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Dohodou 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy