Mám nárok na odstupné alebo odchodné, ak skončím pracovný pomer dohodou?

poradnaporadna

Mám odpracovaných 27 rokov u jedného zamestnávateľa a zaujímalo by ma, aká finančná kompenzácia (odstupné, odchodné) podľa novely Zákonníka práce, by mi v prípade ukončenia pracovného pomeru dohodou bola priznaná.

Poradňa: V tejto situácii záleží od toho, aký bude dôvod skončenia Vášho pracovného pomeru. Ak požiadate zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou a on Váš návrh akceptuje, nemáte nárok na žiadne odstupné.

 

Nárok na odstupné má len ten zamestnanec, s ktorým sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce ( t.j. z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo z dôvodu, že sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. V takomto prípade zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. V prípade opísanom vyššie by výpovedná doba trvala tri mesiace, takže zamestnankyni by prislúchalo aj trojmesačné odstupné.

 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. V takomto prípade je dôležité požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začatím plynutia výpovednej doby.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Na odchodné má nárok zamestnanec pri prvom skončení jeho pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na

a) invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%,

b) predčasný starobný dôchodok alebo

c) starobný dôchodok.

Odchodné sa poskytuje najmenej v sume priemerného mesačného zárobku. Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odchodné, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Odstupne Odchodne 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy