Odstupné a odchodné

poradnaporadna

Onedlho odchádzam do dôchodku a chcela by som vedieť či mám nárok na odstupné alebo odchodné alebo oboje. Vo firme budem mať odpracovaných 6 rokov.

Poradňa: Nárok na odstupné závisí od spôsobu, akým dôjde ku skončeniu pracovného pomeru. Ak dá výpoveď zamestnanec, nárok na odstupné mu nevznikne.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou zo strany zamestnávateľa z dôvodov, že sa zrušuje alebo premiesťuje zamestnávateľ alebo z dôvodov, že sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, patrí zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení. Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ nevypláca odchodné automaticky, ale len keď zamestnanec požiada a spĺňa podmienky na vyplatenie odchodného.

 

25.07.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dochodok Kariera2011 Odstupne Odchodne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy