Neplatnosť skončenia pracovného pomeru

poradňaporadňa

Pod nátlakom som podpísal ukončenie prac. pomeru dohodou par. 60 ZP pred 7 dňami. Teraz tam dopísali dátum 19.2.2010. Ja som ten deň nebol v práci, bol som na vyšetrení a doklad som neprevzal. Na ďalší deň som pracoval, mám o tom záznam, a potom som 7 pracovných dní sedel na určenom mieste, lebo mi prácu neprideľovali. 3. marca ma na príkaz zamestnávateľa nepustili do závodu. Ďalší den som písal do Prešova, aby mi poslali ukončenie prac. pomeru, neposlali, telefón mi zložili. Poslali mi len zápočet odprac. rokov. Tak som v pondelok, keď mi poslali zápočet 8. marca išiel na úrad práce. Ako mám postupovať?

Poradňa: Zákonník práce stanovuje, že právny úkon, ktorým sa zamestnanec vopred vzdáva svojich práv, je neplatný. Neplatnosť právneho úkonu nemôže byť zamestnancovi na ujmu, ak neplatnosť nespôsobil sám. Ak vznikne zamestnancovi následkom neplatného právneho úkonu škoda, je zamestnávateľ povinný ju nahradiť.
<br. Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

Vzhľadom na túto lehotu stanovenú zákonom je potrebné, aby zamestnanci postupovali pri ochrane svojich práv bez zbytočného odkladu, lebo rozhodnutie o tom, či došlo k neplatnému skončeniu pracovného pomeru, môže vyniesť len súd. Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom.

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

Ako vyplýva z vyššie citovaného zákonného ustanovenia, zamestnanec musí v prvom rade oznámiť zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho ďalej zamestnával. Následne sa môže zamestnanec obrátiť sa súd so žalobou o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru dohodou, pričom v žalobe popíše všetky okolnosti a priloží všetky doklady na preukázanie svojich tvrdení, prípadne uvedenie osoby, ktoré môžu podať v tejto veci svedeckú výpoveď.

V takýchto a podobných veciach sa možno obracať aj na centrá bezplatnej právnej pomoci, ktoré posúdia, či žiadateľ spĺňa nároky na poskytnutie bezplatne právnej pomoci, t.j. zhodnotí majetkové pomery žiadateľa a po kladnom rozhodnutí poskytne právnu pomoc prostredníctvom advokátov alebo právnikov centra.
13.4.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy