Sebahodnota vs. práca: Poznáte svoju hodnotu mimo práce?

Ak by vás zajtra vyhodili z práce, budete poznať svoju identitu? Zmenil by sa váš pohľad na seba, keby ste zrazu prestali pracovať?

Často máme vlastnú sebahodnotu a identitu spojenú práve s prácou, ktorá nás definuje a určuje, kto sme. Veľká časť našej hodnoty stojí a padá na úspechu, respektíve neúspechu v práci. Cítime sa dobre len vtedy, keď sa nám darí a spochybňujeme sa, keď urobíme chybu alebo nestihneme dodržať deadline.

⅓ nášho života predsa trávime v práci, a tak je ľahké nechať sa ňou pohltiť. Hranice medzi našim životom v práci a mimo práce sa pomaly strácajú. Posudzujeme seba a ľudí, ktorých stretneme v prvom rade podľa ich zamestnania. To je často jedna z prvých vecí, čo nás na človeku zaujíma, no nie?

Naša hodnota, ale nemusí ležať čisto v práci, aj keď v nej trávime veľa času. Kľúčom k spokojnosti v práci aj v živote je stabilná vnútorná sebahodnota spojená s tým, aký som človek a nie s tým čo mám, koľko toho mám a čo robím. Naša sebahodnota totiž nie je závislá na vonkajších okolnostiach.

Leží vaša sebahodnota v práci?

Skúste si odpovedať na otázku KTO SOM? Napíšte si 10 vecí, ideálne také, ktoré nesúvisia s prácou. Ak je ťažko odpovedať na otázku KTO SOM, začnite otázkou KTO NIE SOM. Zoznam nemusí súvisieť s prácou, pretože nám ide o komplexný život, ktorého je práca "len" súčasťou.

  • Bolo to ťažké? Nevedeli ste nájsť tých 10 charakteristík seba, ktoré by nesúviseli s prácou?
  • Je pre vás náročné prijímať v práci kritiku, aj keď je konštruktívna? Ste často defenzívny?
  • Keď sa vám niečo v práci nepodarí, vnímate to ako osobné zlyhanie?

Ak ste odpovedali na tieto otázky áno, vaša sebahodnota pravdepodobne úzko súvisí s tým, aký výkon v práci podávate. Kritiku vášho výkonu možno vnímate, ako kritiku vašej osoby a neviete, ako ich od seba oddeliť. Pokiaľ naša sebahodnota a identita leží niekde vonku, mimo nás (napríklad v práci) je nestabilná, krehká a pri zmene vonkajších podmienok sa rúca. Stabilná sebahodnota leží v nás a nemení sa, keď sa zmenia naše okolnosti - napríklad zmeníme prácu, pozíciu alebo nás vyhodia. 

Keď sa až príliš identifikujeme s prácou, stáva sa stredobodom nášho života. Všetko ostatné a aj seba presúvame na druhú koľaj. Naše potreby či záľuby považujeme za menej dôležité. Sú to napríklad myšlienky, ako: “Nemôžem si oddýchnuť/zacvičiť/stretnúť sa s priateľmi… pretože mám veľa roboty.” Takéto myšlienky a správanie však môžu viesť až k vyhoreniu.

Poznanie seba a uvedomovanie si toho, kto som a aká je moja vnútorná hodnota, ako jedinečného človeka vedie k väčšej rovnováhe a vnútornej spokojnosti v živote. A vtedy zvládame náročné situácie, ako napríklad robenie chýb, nezhody so šéfom, nestihnuté deadliny, či ukončenie práce s väčšou ľahkosťou. Pretože si uvedomujeme, že aj keď nejde v našej práci všetko ako po masle, sme stále dosť dobrí a hodnotní. Dokážeme prijať kritiku a učiť sa z chýb. Jednoducho dokážeme oddeliť ne/úspech v práci od našej osobnosti.

Rovnováha ako kompas

Možno sa pýtate, ako získať či posilniť vnútornú sebahodnotu. Odpoveďou je rovnováha - v živote, v práci, a v tom, koľko dávame a koľko dostávame späť. To znamená tiež rovnováha v tom, koľko času a energie venujeme práci a koľko sebe a činnostiam, ktoré nás bavia a “vyživujú” - sú to také pri ktorých nemyslíme na nič iné, sme plne prítomní a prinášajú nám radosť.

Rovnováhu v živote nemusíte vnímať len, ako fixný model, ako výsledok či konečný cieľ. Skúste si ju predstaviť skôr ako kompas, ktorý vás naviguje počas životných zmien, ťažkostí a radostí a aj keď nie je všetko vždy ideálne, vedie vaše kroky a rozhodnutia podľa toho, čo je vašou prioritou.

Pomôcť vám v tom môže tiež mindfulness (všímavosť) - nástroj vďaka ktorému sa môžete stať sami pre seba prioritou, posilniť svoju sebahodnotu a pocit spokojnosti v živote, ktorý nie je závislý od vonkajších okolností, ani od práce.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaná lektorka a mentorka všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote. Venuje sa individuálnym klientom, organizáciam a vyučuje aj skupinové kurzy online a prezenčne: 8-týždňový program: Mindfulness – viac ako len zvládanie stresu  a 5-týždňový tréning Prvá pomoc pred vyhorením.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/mindfully
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy