Nemáte kde odpracovať výpovednú dobu? Nárok na mzdu však máte

Nemáte kde odpracovať výpovednú dobu? Nárok na mzdu máte.Nemáte kde odpracovať výpovednú dobu? Nárok na mzdu máte. Zdroj: photl.com

Pracujem päť rokov a dva mesiace v predajni ako predavačka. Predajňa sa bude o mesiac rušiť a mám si vybrať výpoveď dohodou alebo z organizačných dôvodov. Zmluvu mám na dobu neurčitú. Čo je pre mňa lepšie? Výpovednú dobu nemám kde odpracovať, mám vtedy nárok na jej preplatenie?

 

Poradňa:  Ak sa zrušuje pracovisko, na ktorom vykonáva prácu zamestnanec, môže ísť o dva dôvody, ktoré sú súčasne aj dôvodmi výpovede:

a) ak sa zrušuje zamestnávateľ alebo ak sa premiestňuje zamestnávateľ a zamestnanec nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce

b) ak zamestnávateľ písomne rozhodne o organizačných zmenách, v dôsledku ktorých sa zruší jedno alebo viacero pracovísk alebo pracovných pozícií u zamestnávateľa a zamestnanec sa teda stane pre zamestnávateľa nadbytočným ( tzv. organizačné dôvody).

Vyššie uvedené výpovedné dôvody v zmysle ustanovenia § 63 ods.1 pís. a ) a písm. b) Zákonníka práce umožňujú zamestnávateľovi skončiť pracovný pomer so zamestnancom. Ku skončeniu pracovného pomeru v takom prípade môže dôjsť dvoma spôsobmi, a to výpoveďou alebo dohodou.

Ak je daná výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Dĺžka výpovednej doby závisí od trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede, a je:

- 1 mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok

- 2 mesiace, ak pracovný pomer trval menej ako päť rokov

- 3 mesiace, ak pracovný pomer  trval najmenej päť rokov

Počas pracovnej doby pracovný pomer trvá a zamestnávateľ je povinný zamestnancovi riadne prideľovať prácu, preto je zavedenie organizačných zmien, premiestnenie alebo zrušenie zamestnávateľa potrebné  dôsledne načasovať. Ak v dôsledku organizačnej zmeny nastane situácia, kedy zamestnávateľ nebude mať možnosť zamestnancovi počas plynutia výpovednej doby prideľovať prácu, pôjde o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú má zamestnane nárok na náhradu mzdy.

V takomto prípade teda zamestnanec nebude pracovať ani počas výpovednej doby, lebo zamestnávateľ nebude mať pre neho prácu, za tento čas bude mať zamestnanec nárok na náhradu mzdy a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.  Zamestnávateľ nemôže zamestnanca počas trvania výpovednej doby preradiť na inú prácu ako je práca dojednaná v pracovnej zmluve, preradenie je možné len výnimočne a bez súhlasu zamestnanca je možné len na čas nevyhnutnej potreby, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na skončení pracovného pomeru z jedného z vyššie uvedených dôvodov, pracovný pomer sa skončí v deň dojednaný v dohode.

Ak je dôvodom skončenia pracovného pomeru jeden z vyššie uvedených dôvodov, zamestnanec má nárok na odstupné, ktoré sa vypláca pri skončení pracovného pomeru spolu so mzdou za posledný mesiac trvania pracovného pomeru.

Výška odstupného závisí jednak od spôsobu skončenia pracovného pomeru (výpoveďou alebo dohodou) ako aj od doby trvania pracovného pomeru ku dňu skončenia pracovného pomeru.

Ak sa pracovný pomer končí výpoveďou, zamestnanec má nárok na odstupné:

a) vo výške jedného priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej dva  a menej ako 5 rokov

b) vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 5 a menej ako 10 rokov

c) vo výške trojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 10 a menej ako 20 rokov

d) vo výške štvornásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 20 rokov

Ak sa pracovný pomer končí dohodou, zamestnanec má nárok na odstupné:

a) vo výške jedného priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval menej ako 2 roky

b) vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 2 a menej ako 5 rokov

c) vo výške trojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 5 a menej ako 10 rokov

d) vo výške štvornásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 10 rokov a menej ako 20 rokov

e) vo výške päťnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej 20 rokov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Plat Mzda Výplata Výpoveď Doba Odstupné Lehota Vyplatenie Výpovedná Dohodou Odpracované Výpodvedná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy