Problémy na úrade. Som povinná predložiť doklad od zamestnávateľa?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Dňa 31. marca 2014 mi skončil pracovný pomer z dôvodu výpovede danej zamestnávateľovi z mojej strany bez udania dôvodu. Výpoveď som podala doporučene na adresu sídla zamestnávateľa, nakoľko je mimo miesta môjho bydliska. Zamestnávateľ na výpoveď negatívne nereagoval, t.j. poslal mi zápočtový list a potvrdenie o trvaní štátnozamestnaneckého pomeru. Pri evidencii uchádzača o zamestnanie a podaní žiadosti o zaradenie do evidencie na úrade práce žiadajú odo mňa ako jeden z dokladov aj písomný súhlas zamestnávateľa so skončením pracovného pomeru, zamestnávateľ mi však takéto potvrdenie odmieta vydať, nakoľko výpoveď bola daná z mojej strany. Na úrade práce mi povedali, že ak potvrdenie nedoložím vyradia ma z evidencie.

Poradňa:  Pri podaní žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je občan v zmysle § 34 ods. 2 zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti povinný najneskôr do ôsmich kalendárnych dní odo dňa podania žiadosti  osvedčiť skutočnosti rozhodujúce pre jeho zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. 

Zoznam dokladov, ktorými občan osvedčuje skutočnosti rozhodujúce pre zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a ktoré sú súčasťou žiadosti, sú uvedené v prílohe č. 2 písm. A k zákonu č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti.

Takýmto dokladom v zmysle predmetnej  prílohy č. 2 písm. A  je fotokópia potvrdenia o zamestnaní alebo dokladu o spôsobe skončenia pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu, ak spôsob jeho skončenia nie je uvedený v potvrdení o zamestnaní alebo ak sa potvrdenie o zamestnaní nevydáva. 

To znamená, že v uvedenom prípade na preukázanie skutočností rozhodných pre zaradenie občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie postačuje samotné potvrdenie o trvaní štátnozamestnaneckého pomeru. Z tohto dôvodu nemusí občan za účelom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie predložiť spolu so žiadosťou aj súhlas zamestnávateľa so skončením štátnozamestnaneckého pomeru.

Odpovedala: JUDr. Ivana Kellová Štiavnická z Odboru právnych činností sekcie služieb zamestnanosti, Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Úrad Doklad Zamestnávateľ Práce Evidencia ÚPSVaR ÚP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: UPSVaR, Foto: Thikstock.cz

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy