Skončenie pracovného pomeru: Dohoda alebo výpoveď?

Zamestnávateľ nie je povinný vyhovieť žiadosti o skončenie pracovného pomeru dohodou so zamestnancom.Zamestnávateľ nie je povinný vyhovieť žiadosti o skončenie pracovného pomeru dohodou so zamestnancom. Zdroj: photl.com

Plánujem podať žiadosť o ukončenie pracovného pomeru dohodou, kde uvediem dvojmesačnú výpovednú lehotu. Ak s tým zamestnávateľ nebude súhlasiť, ako mám ďalej postupovať? Vo firme pracujem už 7,5 roka.

Poradňa: Dohoda je dvojstranný právny úkon a keď zamestnanec požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, a to aj v prípade, ak požiada o skončenie v časovom predstihu pred požadovaným dátumom skončenia, zamestnávateľ nie je povinný návrhu vyhovieť ani nie je povinný sa  k nemu vyjadriť a takáto žiadosť nemá vplyv na trvanie pracovného pomeru a nemá vplyv na začatie plynutia výpovednej doby.

Ak zamestnávateľ nesúhlasí s ukončením pracovného pomeru dohodou a zamestnanec nie je v skúšobnej dobe ani nie je dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru, skončenie pracovného pomeru je možné len na základe výpovede. Pracovný pomer sa  v takom prípade skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená. 

Vzhľadom na skutočnosť, že zamestnávateľ nie je povinný vyjadriť sa k žiadosti zamestnanca o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnanec môže zamestnávateľa  súčasne požiadať aj o vyjadrenie v určitej lehote a uviesť, že ak sa zamestnávateľ nevyjadrí alebo ak bude jeho vyjadrenie negatívne, nech žiadosť zamestnanca považuje za výpoveď.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Koniec Dohoda Práce Výpoveď Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Phot.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy