Syn neohlásil PN-ku. Mohol dostať okamžitú výpoveď?

Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne.Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne. Zdroj: photl.com

Syn dostal výpoveď doručenú poštou. Vo výpovedi jeho zamestnávateľ uviedol: Okamžité skončenie pracovného pomeru: Dňom prevzatia tohto oznámenia končíme s vami pracovný pomer podľa ustanovenia §68 ods.1 pism. b) Zákonníka práce z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny. Od 16.10 do 19.10 evidujeme vašu neospravedlnú neprítomnosť v práci respektíve nedoručené ospravedlnenie neprítomnosti. Na základe vyššie uvedého dôvodu vám dávame okamžité skončenie pracovného pomeru podľa §68ods.1 písm.b) Zákonníka práce. Momentálne je syn na PN-ke už druhý týždeň. Je možné, aby dostal okamžitú výpoveď, aj ked mu práceneschopnosť bude ešte pokračovať? Je síce pravda, že sa v dané dni nestihol ospravedlniť v práci, no myslel si, že sa do práce vráti a zameškané hodiny nadrobí, no zdravotný stav mu to nedovolil. Ak je aj výpoveď platná, poraďte nám prosím, kedy sa má evidovať na úrade práce.

Poradňa: Jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovnú disciplínu a tým aj pracovný čas.  Zákonník práce rozlišuje pojmy menej závažné porušenie pracovnej disciplíny a závažné porušenie pracovnej disciplíny, pritom to, ktoré konania zamestnanca sa bude považovať za menej závažné alebo za závažné porušenie býva zvyčajne stanovené v internom predpise zamestnávateľa.

Za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno považovať napríklad oneskorený príchod do práce, nerešpektovanie pokynu nadriadeného alebo neoznámenie prekážky v práci zamestnávateľovi. Ak je zamestnancovi vopred známa a za závažné porušenie pracovnej disciplíny možno považovať napríklad neospravedlnenú absenciu, požívanie alkoholických nápojov na pracovisku, nástup do práce pod vplyvom alkoholu, zavinené porušovanie bezpečnostných predpisov a pod.

Ak je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného, je potrebné túto skutočnosť bez zbytočného odkladu oznámiť zamestnávateľovi a doručiť mu potvrdenie, ktoré vydalo príslušné zdravotnícke zariadenie. Ak tak zamestnanec neurobí, zamestnávateľ môže toto konanie kvalifikovať ako neospravedlnenú absenciu, t.j aj ako závažné porušenie pracovnej disciplíny.

V zmysle ustanovenia §  68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu. V takomto prípade sa nejedná o skončenie pracovného pomeru výpoveďou, ale spôsobom, ktorý sa nazýva okamžité skončenie pracovného pomeru a pracovný pomer sa skončí dňom, kedy je takéto  oznámenie doručené zamestnancovi, t.j. vtedy, kedy ho  zamestnanec prevezme. Tento deň je dňom skončenia pracovného pomeru.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zaradí uchádzača o zamestnanie do evidencie uchádzačov o zamestnanie dňom podania žiadosti alebo ak uchádzač o zamestnanie požiadal o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do siedmich kalendárnych dní odo dňa nasledujúceho po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti, úrad ho zaradí do evidencie od nasledujúceho dňa po skončení PN. Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je potrebné podať na miestne príslušnom úrade práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Pracovný Výpoveď Pomer Práceneschopnosť Skončenie Okamžité PN Pracovného Pomeru Pn-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Phot.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy