Je možné dať výpoveď zamestnancovi na PN-ke?

Počas práceneschopnosti zamestnanca pracovný pomer stále trvá.Počas práceneschopnosti zamestnanca pracovný pomer stále trvá. Zdroj: photl.com

Máme zamestnanca, ktorý nastúpil do pracovného pomeru 15. februára 2011, od 16.1.2012 je dlhodobo na PN-ke. Neviem, ako sa mu to darí, že ho posudkový lekár stále uznáva chorým, nakoľko mám informácie, že v čase PN chodil na žatve s kombajnom a teraz orie na traktore. Nechcem na neho posielať kontrolu, lebo je to zákerný človek a mohol by ublížiť našej firme. Chcela by som mu dať výpoveď . Môžem tak urobiť počas jeho PN? Mám mu dať výpovednú lehotu jednomesačnú, keď odrobil menej ako rok alebo dvojmesačnú, lebo v skutočnosti je v pracovnom vzťahu dva roky? Chcela by som ho prepustiť do konca tohto roka. Je to možné? Môžem udať dôvod – nadbytočnosť a zrušenie pracovného miesta?

Poradňa:   Jedným z najčastejších dôvodov skončenia pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa je  výpovedný dôvod podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm b ) Zákonníka práce, t.j. skutočnosť, že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách. Takto danú výpoveď označujeme aj ako výpoveď z organizačných dôvodov. Pri výpovedi z organizačných dôvodov zamestnávateľ musí dodržať určitý postup ( písomné rozhodnutie o organizačných zmenách, ponuka iného voľného miesta, ak takéto miesto u zamestnávateľa existuje, zákaz vytvoriť počas dvoch mesiacov zrušené pracovné miesto a prijať naň iného zamestnanca).

Okrem toho, ak je daná výpoveď zamestnancovi z vyššie uvedeného dôvodu, zamestnanec môže pred začiatkom plynutia výpovednje doby požiadať o skončenie pracovného pomeri dohodou, zamestnávateľ je povinný takejto dohode vyhovieť a zamestnancovi vznikne nárok na odstupné.

V prípade opísanom v otázke je však výpoveď z organizačných dôvodov nemožná, lebo počas tvania dočasnej práceneschopnosti zamestnanca platí zákaz výpovede z vyššie uvedeného dôvodu.

Trvanie dočasnej práceneschopnosti je obdobím, kedy zamestnanec požíva zvýšenú ochranu a nie je možné mu dať výpoveď.  Zákaz výpovede však nezakazuje zamestnávateľom, aby zamnestnancovi navrhol skončenie pracovného pomeru dohodou z organizačných dovôdov, ale v takomto prípade, ak zamestnanec návrh príjme, vznikne mu nárok na odstupnbén vo výške, ktorá sa určí ako násobok primernej mzdy a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Počas trvania PN pracovný pomer stále trvá, preto  sa aj doba trvania PN započítava do trvania pracovného pomeru na určenie výšky odstupného.

Zákaz výpovede z dôvodu PN zamestnanca  nepatí v prípadoch, ak je zamestnancovi daná výpoveď z dôvodov ustanovených v §  63 ods. 1 písm a) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ , ďalej z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, z dôvodu iného porušenia pracovnej disciplíny  (pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede) alebo z dôvodu, že zamestnanec  z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona (napr. kvalifikačné predpoklady stanovené zákonom)

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Výpoveď Ukončenie Práceneschopnosť PN Pracovného Pomeru PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy