Výpoveď nemožno dať žene na materskej dovolenke

Výpoveď nie je možné dať zamestnancovi v čase ochrannej doby - počas PN a materskej dovolenky.Výpoveď nie je možné dať zamestnancovi v čase ochrannej doby - počas PN a materskej dovolenky. Zdroj: photl.com

Výpoveď sa považuje za jednostranný prejav vôle na rozdiel od dohody. Viac voľnosti má však pri výpovedi zamestnanec.

Výpoveď patrí spolu s dohodou o skončení pracovného pomeru k najčastejšiemu spôsobu skončenia pracovného pomeru. Ako vysvetľuje advokát Dušan Nitschneider, výpoveď je na rozdiel od dohody jednostranný prejav vôle skončiť pracovný pomer bez ohľadu na vôľu druhej strany.

Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec.

"Napriek tomu, že výpoveď nie je rozsahom ani obsahom komplikovaný dokument, často sa stáva, že pre nedodržanie základných formálnych náležitostí je výpoveď neplatná. Viac voľnosti má v tomto ohľade zamestnanec, keďže ten môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez jeho uvedenia," konštatuje.

"Zamestnávateľ má v tomto smere podstatne obmedzenejšie možnosti, keďže výpoveď môže dať zamestnancovi len z dôvodov výslovne uvedených v zákone," dodáva.

Dôvod výpovede musí byť presne určený, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.

Výpoveď možno zamestnancovi doručiť prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, a to v rámci pracovného času alebo aj mimo neho, ako aj na pracovisku alebo v mieste bydliska zamestnanca. Zákon však uprednostňuje doručovanie na pracovisku.

Nitschneider upozorňuje, že výpoveď z časového hľadiska nemožno dať zamestnancovi v čase ochrannej doby, teda napríklad počas čerpania PN či materskej dovolenky.
 

Viac o téme: Dovolenka Dohoda Materská Výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy