Môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer počas PN a v skúšobnej dobe?

Skúšobná doba sa predlžuje o čas trvania prekážok v práci, t.j. aj počas PN.Skúšobná doba sa predlžuje o čas trvania prekážok v práci, t.j. aj počas PN. Zdroj: photl.com

Počas skúšobnej doby kamarátka ochorela a bola jej vystavená PN, ktorú zamestnávateľovi včas a riadne doručila. Napriek tomu jej firma v ktorej pracovala zaslala výpoveď, ktorú však ona nepodpísala a poslala im ju späť s tým, že je PN. Kamarátka potom v Sociálnej poisťovni zistila, že firma ju aj tak odhlásila, aj keď práceneschopnosť ešte trvala. Tento postup sa mi nezdá zákonný. Myslím si, že pracovný pomer mal byť s ňou rozviazaný až po ukončení PN. Takto jej vznikli ďalšie problémy, nakoľko sa neprihlásila na úrade práce a ani si nezačala platiť zdravotné poistenie. Preto by som chcela zistiť, či bol ich postup v súlade so Zákonníkom práce.

Poradňa:    Skúšobná doba  musí byť dohodnutá písomne, inak je neplatná. Skúšobná doba môže byť dohodnutá najviac v trvaní 3 mesiace. Ak bola skúšobá doba platne dojednaná,  počas jej trvania je možné rozviazanie pracovného pomeru na základe oznámenia o skončení pracovného pomeru, a to zo strany zamestnávateľa ako aj zamestnanca, bez uvedenia dôvodu.  Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe je možné vykonať aj počas trvania dočasnej práceneschopnosti; v tejto súvislosti upozorňujeme, že sa nejedná o výpoveď , preto sa ani nepoužijú ustanovenia o zákaze výpovede počas trvania dočasnej práceneschopnosti .

Súčasne upozorňujeme, že aj v prípade prekážok v práci na strane zamestnanca (napr. PN a pod.) sa skúšobná doba predlžuje o čas trvania prekážok v práci, preto nie je odôvodnený postup niektorých zamestnanacov, ktorí sa chcú výhnúť skončeniu pracovného pomeru v skúšobnej dobe tým, že budú uznaný za dočasne prácenechopných. Zamestnávateľ s nimi môže rozviazať pracovný pomer aj  počas, ale aj po návrate z PN, lebo trvanie skúšobnej doby sa v takomto prípade predlžuje.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Ukončenie Doba Práceneschopnosť Skúšobná Lehota Skončenie PN Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy