Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer počas PN?

Skončenie pracovného pomeru dohodou je počas PN zamestnanca možné a dovolené.Skončenie pracovného pomeru dohodou je počas PN zamestnanca možné a dovolené. Zdroj: photl.com

Chcel by som sa informovať. Dohodu o ukončení pracovného pomeru som mal podpísanú k 30. septembru 2012. Predtým som ochorel a od 28. septembra 2012 som na PN-ke. Zamestnávateľ aj napriek tomu ukončil so mnou pracovný pomer a odhlásil ma zo zdravotnej a sociálnej poisťovne. Je to z jeho strany správny postup? Domnievam sa, že postup zamestnávateľa nebol v súlade so zákonníkom práce? Ak mám správne informácie, zamestnávateľ nemôže ukončiť pracovný pomer, keď je zamestnanec na PN-ke, aj keď mal podpísanú dohodu o ukončení pracovného pomeru.

Poradňa:   V prípade, ak je medzi zamestncom a zamestnávateľom dohodnuté skončenie pracovného pomeru v určitému dňu, t.j, je uzatvorená dohoda o skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí k dojednanému dňu.

V takomto prípade  sa jedná o súhlas oboch strán skončiť pracovný pomer, preto zákon nijako neobmedzuje skončenie a to ani v prípade, ak je v čase, ktorý je dohodnutý ako posledný deň trvania pracovného pomeru, zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného.

Obdobie dočasnej práceneschonosti  je ochrannou dobou, v ktorej zamestnávateľ nemôže dať zamestnanacovi výpoveď ( okrem niekoľkých zákonov povolených danej situácii), ale skončenie pracovného pomeru dohodou je počas PN zamestnanca možné a dovolené.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

 

Viac o téme: Ukončenie PN Pracovného Pomeru PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy