Porušenie pracovnej disciplíny

poradnaporadna

Chcela by som sa spýtat, či je možné dostať výpoveď za porušenie pracovnej disciplíny, ak nepodpíšem dodatok k zmluve o trojzmennej prevádzke. Zmluvu mám na dvojzmennú prevádzku platnú už 4 roky na dobu neurčitú.

Poradňa: Dodatok k pracovnej zmluve predstavuje dohodu o zmene pracovnej zmluvy a ako vyplýva aj z jej samotného názvu, jedná sa o dohodu dvoch strán, zamestnanca a zamestnávateľa. Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Zamestnanec nie je povinný s navrhovanou zmenou súhlasiť a k dohode teda nedôjde, pokiaľ s ňou nesúhlasia obe strany.

 

Porušením pracovnej disciplíny je porušenie povinností, ktoré zamestnancovi vyplývajú z pracovnoprávnych predpisov, pokynov zamestnávateľa, prípadne z pracovného poriadku. Zákonník práce spája odlišné náledky s menej závažným porušením pracovnej disciplíny a závažným porušením pracovnej disciplíny.

 

Dôvodom výpovede zo strany zamestnávateľa je, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Zákonník práce rozlišuje pojmy menej závažné porušenie pracovnej disciplíny a závažné porušenie pracovnej disciplíny, ale ktoré konania zamestnanca sa bude považovať za menej závažné alebo za závažné porušenie býva zvyčajne stanovené v internom predpise zamestnávateľa.

 

Za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno považovať napr.: oneskorený príchod do práce, nerešpektovanie pokynu nadradeného, neoznámenie prekážky v práci zamestnávateľovi, ak je zamestnancovi vopred známa a za závažné porušenie pracovnej disciplíny možno považovať napr.: neospravedlnenú absenciu,požívanie alkoholických nápojob na pracovisku, nástup do práce pod vplyvom alkoholu, zavinené porušovanie bezpečnostných predpisov a pod.

 

26.03.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Porusenie pracovnej discipliny Okamzita vypoved
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy