V Nemecku električky jazdia študenti, pretože nemá kto pracovať

V Nemecku je nedostatok vodičov električiek, a tak sa na pomoc hlásia študenti. Nejazdia však len električkami - očakáva sa od nich, že sa budú doma navyše učiť, pretože ich školenie je rýchlejšie ako zvyčajne.

Jedným z príkladov je Benedikt Hanne, 24-ročný študent študujúci sociálnu prácu. Pred odchodom na vyučovanie trávi hodiny šoférovaním električiek. Stále sa učí, takže ho pozorne sleduje inštruktor a električka, ktorú riadi, je prázdna.

Ale keď sa vyučí, bude z neho plnohodnotný vodič električky, ktorý bude pracovať po večeroch alebo cez víkendy, keď nebude mať vyučovanie.

Podniky verejnej dopravy, ako napríklad norimberský VAG, zúfalo hľadajú vodičov. Každý rok musia prijať 160 nových zamestnancov, aby zabezpečili plynulý chod.

Aby našla viac vodičov, začala spoločnosť VAG prijímať študentov. Musia mať viac ako 21 rokov, vodičský preukaz a byť spoľahliví. S podobným nedostatkom sa v Nemecku stretávajú aj mnohé iné odvetvia, čo spôsobuje problémy. Došlo k štrajkom pracovníkov v doprave a spoločnosti majú problém nájsť dostatok ľudí na obsadenie pracovných miest.

Aj iné mestá, ako napríklad Mannheim a Mníchov, sa obracajú na študentov so žiadosťou o pomoc. Pre študentov, ako je Hanne, je to neočakávaná príležitosť. Videl inzerát spoločnosti VAG, prihlásil sa a dostal sa do zamestnania. Teraz sa počas školských prázdnin pripravuje na prácu vodiča električky.

Je to rýchly kurz so zmesou teórie a praxe. Ale pre Hanneho a jemu podobných je to šanca pomôcť a získať cenné skúsenosti.

 
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy