Výpoveď zo zdravotných dôvodov

poradnaporadna

Dnes som doručila zamestnávateľovi ukončenie PN a potvrdenie o nevhodnosti práce vykonávanej u neho (bola som už pri nástupe do pomeru ID ZTP). Nemá pre mňa vhodné pracovné miesto. Zajtra sa mám dostaviť podpísať výpoveď podľa § 63 ods. 1c). Chce mi dať 2 mesačnú výpovednú lehotu s tým, že nebudem chodiť do práce a ona mi nebude písať áčka za neprítomnosť. Zdá sa mi to divné a práve preto by som sa chcela spýtať, to budem sedieť doma bez nároku na mzdu, alebo mi ju musí vyplácať?

Poradňa: Výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. c) znamená, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva. V takomto prípade je zamestnávateľ oprávnený dať zamestnancovi výpoveď.

 

Výpovedná doba alebo odstupné

Podľa novej právnej úpravy trvania výpovednej lehoty a poskytovania odstupného, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písmena b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Výpovedná doba trvá 2 mesiace, ak ste u zamestnávateľa pracovali menej ako 5 rokov, ak ste pracovali u zamestnávateľa viac ako 5 rokov, výpovedná doba by trvala 3 mesiace.

 

Ak Vám dá zamestnávateľ výpoveď, ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby sa treba rozhodnúť, či chcete zotrvať u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby a za tento čas, kedy Váš pracovný pomer trvá, pracovať a dostávať mzdu, alebo môžete požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou a dostať odstupné. Zamestnávateľ Vašej žiadosti musí vyhovieť. Vo Vašej situácii sa môžete rozhodnúť, či po doručení výpovede požiadate zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou alebo Váš pracovný pomer skončí až uplynutím výpovednej doby, počas ktorej budete dostávať mzdu.

 

Prekážka v práci na strane zamestnávateľa

Ak pre Vás zamestnávateľ nemá počas výpovednej doby vhodnú prácu, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a za ten čas Vám patrí náhrada mzdy v sume priemerného zárobku. Záverom upozorňujeme, že podľa údajov v otázke nevieme určiť, ako dlho trval Váš pracovný pomer, preto ani nie je možné určiť či výpovedná doba má byť dva alebo tri mesiace, prípadne či máte nárok na dvoj alebo trojmesačné odstupné.

 

09.12.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Vypoved Kariera2011 Zdravotny stav 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy