Moja prvá výpoveď

poradnaporadna

Od 30.1 som PN pre nepracovný úraz. 6.7. mi zamestnávateľ oznámil, že mi navrhuje výpoveď dohodou, platnou od augusta. Na aké odstupné mám nárok, teda môžem požadovať? Mám nárok na dávky PN aj po ukončení pracovného pomeru? Dôvod končenia pracovného pomeru dohodou neuviedol a mám obavy. Ak sa máme dohodnúť so zamestnávateľom, aké môžem mať požiadavky na výšku odstupného a aký dôvod dohodou uvedený na výpovedi je najvýhodnejší?? Je to moja prvá výpoveď.

Poradňa: Výpoveď dohodou neexistuje. Ak Vám zamestnávateľ navrhuje skončenie pracovného pomeru dohodou, nemusíte s tým súhlasiť. Vtedy Vám zamestnávateľ môže dať výpoveď, ale len z určitých dôvodov, ktoré sú uvedené v Zákonníku práce, výpoveď zamestnancovi nemožno dať bezdôvodne. Podrobne sme o dôvodoch výpovede písali na našej stránke v časti Výpoveď daná zamestnávateľom.  

 

Ak ste ešte stále PN, ste v tzv. ochrannej lehote a zamestnávateľ Vám nemôže dať výpoveď, s výnimkou prípadov, ak je dôvodov výpovede skutočnosť, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo ak sú dôvodom výpovede disciplinárne dôvody.

 

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace.

 

Ak je pracovný pomer ukončený dohodou, pracovný pomer v tom prípade zaniká ku dňu, na ktorom sa zmluvné strany písomne dohodli, ale nárok na odstupné má zamestnanec len v tom prípade, ak k ukončeniu pracovného pomeru dohodou dochádza z tzv. organizačných dôvodov ( § 63 ods. 1 písm. b Zákonníka práce), preto je potrebné, aby tieto dôvody boli uvedené v dohode o skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ je povinný v dohode uviesť dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje.

 

Ak zamestnávateľ nedá zamestnancovi výpoveď, stále platí povinnosť zamestnávateľa prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy počas plynutia výpovednej doby . Ak takúto prácu nemá, zamestnanec nemôže vykonávať prácu z dôvodov na strane zamestnávateľa, t.j. jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnanec má nárok na náhradu mzdy za obdobie, počas ktorého nemohol vykonávať prácu z dôvodov prekážok v práci na strane zamestnávateľa.

 

03.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Dohodou
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy