Ukončenie pracovného pomeru bez výpovede?

poradnaporadna

Pracujem pre jednu firmu, ktorá má po Slovensku niekoľko prevádzok. V stredu 12.1.2011 prišiel zamestnávateľ na prevádzku s tým, že musí prevádzku zavrieť z dôvodu neschopnosti naďalej platiť za prevádzku nájomné, zbalil si všetok tovar a s tým, že ku dňu 13.1.2011 nám napíše výpovede a následné 17.1.2011 prinesie, aby sme sa v lehote 7 dní mohli prihlásiť na úrad prace. Majiteľ však po výzvach tvrdí, že ma veľa práce a nie je schopný priniesť sľubované výpovede a ani mzdu za mesiac december, ktorú mal vyplatiť 10.1.2011. Týmto sa my nemôžeme prihlásiť do evidencie nezamestnaných a nemáme ani žiadne peniaze, na otázku vyplatenia odstupného nám bolo povedané, že máme byť voči ich firme solidárni a nepýtať si ju, lebo nemá na jej vyplatenie, ďalej taktiež pohrozil, že sa môže stať, že by spravil u nich na firme inventúru, veci ktoré zbalili z prevádzky a keby niečo chýbalo, strhol by nám to z výplat.

Poradňa: Ak zamestnancovi nebola doručená výpoveď, jeho pracovný pomer stále trvá a zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak bude doručená výpoveď , pracovný pomer so zamestnancom sa skončí až uplynutím výpovednej doby, ktorá je 2 mesiace ( 3 mesiace, ak pracovný pomer trval viac ako 5 rokov). Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, t.j. ak bude výpoveď doručená zamestnancovi.

 

Zamestnancovi nie je možné dať výpoveď bez uvedenia dôvodu; k tejto téme sme písali viac v článku Výpoveď daná zamestnávateľom. Nárok na odstupné, ak Vám bude daná výpoveď z tzv organizačných dôvodov, je Vaším zákonným nárokom.

 

Ak sa rozhodnete podpísať so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru, trvajte na tom, aby v dohode boli uvedené aj dôvody skončenia pracovného pomeru, a to z dôvodu neskoršieho preukázania Vášho nároku na odstupné. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce, alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Z čitateľskej otázky sa domnievame, že zamestnávateľ sa rozhodol zrušiť prevádzku, takže výpovedným dôvodom môže byť ustanovenie § 63 ods. 1 písm. a), t.j., zrušenie časti zamestnávateľa.

 

Pokiaľ nedôjde k ukončeniu pracovného pomeru niektorých z vyššie uvedených dôvodov, Váš pracovný pomer stále trvá a zamestnávateľ je povinný Vám prideľovať prácu. Počas doby, kedy nemôžete vykonávať prácu, lebo Vám ju zamestnávateľ neprideľuje, máte nárok na náhradu mzdy, a to z dôvodu, že vznikli tzv. prekážky v práci na strane zamestnávateľa.

 

AK Vám zamestnávateľ nevyplatil mzdu, môžete s ním okamžite ukončiť pracovný pomer v zmysle ustanovenia § 68 a nasl. Zákonníka práce tak, ako je popísané napr. v článku Okamžité skončenie pracovného pomeru

 

Ak zamestnávateľ dobrovoľne neuhradí mzdu, náhradu mzdu alebo odstupné, nároku sa môžete domáhať súdnou cestou, tejto téme sme sa venovali napr. v článku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu. K poslednej časti otázky len uvádzame, že zamestnávateľ nemôže bez súhlasu zamestnanca zraziť zamestnancovi určitú sumu zo mzdy len na základe skutočnosti, že vykonal inventúru, viac k tejto téme sa dozviete v článkoch na tému zodpovednosti zamestnanca za škodu, manka a pod.

 

28.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Manko Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy