Uvažujete nad zmenou pracovného miesta?

navodynavody

Kým naši rodičia nastúpili do práce na svoje pracovné miesto a prevažná väčšina tam zotrvala až do dôchodku, pre nás je to viac ako nepredstaviteľné. Dnes majú mladí ľudia väčšie možnosti a myslia na rozvoj svojej kariéry.

Preto pracovné miesta chápu ako prestupné, kde získajú tak veľmi potrebné skúsenosti. Hlavne pre absolventov škôl je veľmi zložité nájsť si hneď zodpovedajúce pracovné uplatnenie. Preto začínajú aj na menej populárnych pozíciách, aby získali potrebnú prax a skúsenosti. Väčšinou po roku potom hľadajú iné odbornejšie uplatnenie.

Každý kto uvažuje nad zmenou doterajšieho pracovného miesta by mal porozmýšľať nad možnosťami svojho ďalšieho rastu na mieste, kde teraz pracuje, ako aj nad tým kde je a kam by sa chcel dostať.

Ak patríte k tým, ktorých pozícia je ohrozená z dôvodu reštrukturalizácie firmy, ak máte pracovnú zmluvu na dobu určitú, alebo ak sa vaše pracovné podmienky výrazne zmenili a obsah práce vám neumožňuje ďalší rast, je čas intenzívne začať premýšľať nad zmenou pracovného miesta. Je dobré požiadať o pomoc napr. svojich kolegov, zákazníkov, dodávateľov, alebo aj bývalých spolužiakov. V prípade ak máte rozumného šéfa a dôverujete mu, môžete mu dať v rámci hodnotiaceho pohovoru najavo, že uvažujete nad zmenou. Pokiaľ je s vami a s vašou prácou spokojný, bude si vás chcieť udržať. Ak to bude v jeho právomoci môže vám ponúknuť inú pozíciu.

O tom, kedy je ten správny čas na zmenu práce sa ešte aj dnes vedú spory. Kým v nedávnej minulosti odborníci tvrdili, že na prvom mieste by mal človek zotrvať cca 2 roky, dnes tvrdia, že by to malo byť dlhšie. Až po roku začína nový zamestnanec prinášať firme zisk. Navyše potrebuje ešte aj nejaký čas na to, aby sa osvedčil.

Časté zmeny práce môžu v životopise u potenciálneho zamestnávateľa vyvolať dojem, že záujemca o prácu nie je schopný dlhšie zotrvať na jednom mieste. Zaškolenie nového zamestnanca firmu niečo stojí a preto očakáva, že náklade vložené do vzdelávania nového zamestnanca sa jej vrátia. Časté zmeny môžu u zamestnávateľa vyvolať aj pochybnosti o lojalite zamestnanca voči firme. Mnohé firmy hlavne z germánskej oblasti si vážia dlhodobej lojality zamestnancov a priamo v ich personálnej politike je heslo o vytvorení dlhodobého puta medzi firmou a zamestnancom.

Výber nového miesta by mal prebiehať individuálne a uvážene. Vyvarujte sa rozosielanie jedného životopisu a listu viacerým firmám, ale snažte sa v životopise jednotlivo vyzdvihnúť vaše schopnosti a znalosti.

Viac o téme: Navody
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy