Zrušenie zamestnávateľa

právna poradňaprávna poradňa

Sme spoločnosť s r. o., spoločníkom je spoločnosť s r. o. v Rakúsku. Som jediným zamestnancom, pracujem v spoločnosti viac ako 6 rokov. Keďže sa spoločnosti v podnikaní nedarí, žiadne zisky, rozhodli sa spoločnosť k 31.10. zrušiť. Nemáme na účte skoro žiadne finančné prostriedky. Ako si budem môcť uplatniť nároky - odstupné a pod.? Aká je výpovedná lehota?

Poradňa: Zániku spoločnosti musí predchádzať jej zrušenie. Pokiaľ zaniká spoločnosť bez právneho nástupcu, je potrebné vykonať likvidáciu, ktorej cieľom je uspokojiť nároky veriteľov a veriteľ v tomto prípade sa v rozsahu svojich pohľadávok stáva aj zamestnanec.

 

Zamestnancovi môže dať zamestnávateľ výpoveď , ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ ( § 63 ods. 1 písm. a)). Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Ak sa v procese spoločnosti zistí, že spoločnosť má viac pohľadávok, ktoré prevyšujú jej majetok, nasleduje konkurzné konanie, do ktorého musí zamestnanec prihlásiť svoje pohľadávky. Účelom konkurzného konania je ale pomerné uspokojenie všetkých veriteľov, preto je málo pravdepodobné, že zamestnanec získa v rámci konkurzného konania celú dlžnú sumu.

 

3.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy